21. velj 2012.

10 SAVJETA KOJI ĆE VAM POMOĆI DA NAPRAVITE INTENZITET TOKOM VJEŽBANJA

 
Sjedite zavaljeni u stolici totalno zbunjeni zbogtoga što vam mišići ne reaguju kako ste očekivali. Pročitali ste tonu članaka, jedete kako treba, dovoljno spavate, konzumirate suplemente i trenirate kao ratnik. Ipak, niste dobili očekivane rezultate. Počinjete se frustirati i pitati da li uopšte vrijede svi ti dosadašnji napori.

Ali šta ako vam kažem da ste samo umislili da ste trenirali jako koliko možete? Razmotrite sledeće faktore koji bi vas mogli usporiti i tajne kako da ih prevazidjete.

1.  Primjenite intenzitet da bi uspjeli

Tajna svih uspješnih sportista je da razviju veoma velike konkurentne sposobnosti i da ih obavljaju sa itenzitetom. Posebno za one koji rade sa težinama, savladavanje itenziteta je kljčna stvar ako trenirate da bi bili veliki i mišićavi. Ali da bi izgradili pravi itenzitet prvo morate da razvijete fizičku vještinu i snagu koja je potrebna.

Itenzitet je definisan kao primjena maksimalnog fizičkog napora koji se sitematski primjenjuje na tehnički razvijene motorne vještine. To znači da morate imati iskustvo u tehnici izvodjenja vježbe prije nego primjenite itenzitet. Dakle, ako ste neiskusni i pokušate raditi jedno maksimalno ponavljanje u mrtvom dizanju sa lošom formom rizikujete da se povrijedite. Ali obavljanje istog sa stručnom vještinom i dobrom formom će pomoći da ne dodje do povrede tokom izvodjenja vježbe.


2. Idite na zlato

Prije nego što budete najbolji što možete, prvo morate da savladate fizičku neprijatnost koja je povezana sa itenzivnom fizičkom aktivnošću. „Bez bola nema rasta“ se odnosi na razvoj mentalne tolerancije bola da izgura mišićnu izdržljivost do granice apsolutnog otkaza na taj način stimulišući rast.

Sportisti u sportovima gdje je potrebna snaga i izdržljivost koriste izraze kao što su „guranje do krajnjih granica“, „do maksimuma“, i „udaranje u zid“ da bi opisali gornje granice performansi. Medjutim ovo ne podrazumjeva neodgovorne i opasne tehnike da bi dobili maksimalne performanse po svaku cijenu. Naprotiv. Što se tiče vježbanja ti pojmovi se odnose na iskusno korištenje tehnike pri radu sa težinama koji se sistematski primjenjuje na radnoj mišićnoj grupi da se dodje do tačke otkaza – bez izazivanja povrede. Znači potrebno je razlikovati izgaranje u mišiću i mišićni bol koji nastaje od povrede.

Izgaranje mišića prodje u roku od 20-30 sekundi dok je kod povrede bol izražena, oštra i kontinuirana. Upoznajte svoje fizičke granice i naučite da zapažate signale koje vam tijelo šalje.


3.Uništite granicu boli

Sledeći korak je razbijanje granice boli. Da biste to uradili prvo morate da razvijete toleranciju bola. To se razvija tako što progresivno povećavate itenzitet i na taj način se vaše tijelo postepeno prilagodjava čulnom opterećenju. Eventualno, ista težina, pritisak i iskustvo sa mišićnim zamorom će biti manje intenzivni. Za početnika, pregib sa bučicama od 9 kilograma će napraviti teško izgaranje i umor u mišiću. Poslije 3-4 treninga iste bučice će se činiti lakšima. Za mjesec dana bučice od 14 kilograma će praviti isti zamor kao ove od 9 na početku. Drugim riječima, mišići se adaptiraju na povećanje težine i reaguju kao da je ista težina lakša.


4. Budite mentalno pripremljeni

Očekujte bol. Ovo vas emocionalno pripremi za izvodjenje povećanog fizičkog itenziteta. Nažalost, bol je samo riječ od 3 slova u našem stilu života. Sve vrste medijskih poruka prikazuju bol kao nešto nepoželjno, nešto što treba izbjegavati. Televizijske reklame nas obasipaju da tretiramo bol sa sve rastućim arsenalom ljekova protiv bolova. Često nas upozoravaju da se ne naprežemo, da ne pretjerujemo. Ovakvim izjavama program želi da tragamo samo za zadovoljstvom, bez prvobitnog razvoja discipline ili sposobnosti da radimo sa bolom ili teškoćom.

Da bi se izborili protiv ovog trenda, možemo psihološki promjeniti percepciju bola kao nešto što se može tolerisati, čak i više od toga. Kako napredujemo vremenom itsta količina bola se manje osjeća, a vašmozak interpretira bol kao prihvatljiv. Iznenadjujuće, uz nastavak rada u zoni bola, vaši mišići odgovaraju na povećane težine i snagu će biti mentalno doživljeni kao čisto zadovoljstvo. Ovo je tačka gdje vaš mozak počinje da transformiše bol u osjećanje euforije. Ono što je dobro je to da kontinuirano neurološko izlaganje bolnoj stimulaciji izaziva smanjen odgovor na istu količinu bola.

5. Mozak iznad snage

Dolazak do tačke gdje mozak bol interpretira kao zadovoljstvo nije teško. To zahtjeva tzri elementa:

-         Stalni napor
-         Ponavljajuću izloženost i
-         Apsolutnu odlučnost da se uspije

Prilagodjavanje bolu je slično postepenom potapanju u djakuzi – polako omogućujete svom tijelu da se prilagodi itenzitetu toplote. Na isti način, ako postepeno povećavate itenzitet treninga tokom mjesec dana, vaš mozak neće osjetiti fizičku nelagodnost. Kako vrijeme prolazi mišićne kontrakcije, bol u mišiću i izgaranje postaje uobičajeno i nešto što se očekuje. Jednom kada postignete ovu gornju granicu tolerancije boli to postaje vaš budući barometar itenziteta.


6. Zadovoljstvo u zoni bola

Ono što pretvara itenzivan fizički napor u ekstazu je pobjeda nad svojim osjećanjima, strahovima i sumnjama. Kada postignemo taj sledeći veliki korak gomilanja većih težina i radjena više ponavljanja – stalno se trudeći da izadjemo van granica mogućnosti – onda znate da ste dostigli standard pravog sportiste. Oni od vas koji mogu da postignu ovaj nivo će uživati u pobjedi nad zadnjim limitima. Sledeći put kada dodjete do 12 ponavljanja na čučnju postavite sebi izazov, i budite sigurni da možete da povećate težinu za bar 10 % i uradite izmedju 8-10 ponavljanja na siguran način (Budite sigurni da imate iskusnog spotera pored sebe).


7. Gazi ili budi pregažen

Strah od bola, stresa ili neuspjeha mogu biti utemeljeni više u vašoj psihi nego u vašoj fizičkoj nesposobnošti da uspijete. Ako ste motivisani tzv. „smanjenim strahom“, vi ćete uraditi sve da izbjegnete taj strah nego se suočite sa njim i ostvarite pobjedu. Pretpostavimo da možete uraditi bench press sa 113 kilograma, ali drhtite pred mogućnosti da dižete 125 kilograma. To je tačno gdje treba da razvijete svoje samopouzdanje tako što ćete ići naprijed i uraditi sledeći veliki korak.

Od treninga sa težinama ono što stavite na šipku. Veliki, mišićavi dobici su vidljivi znakovi pobjede, ali emocionalna stimulacija će vas motivisati da nastavite sa intenzivnim treningom.


8. Sjećanja

Staro iskustvo može da vas nauči kako da izbjegnete bol umjesto da se suočite sa njim i radite kroz njega. Interesantan ljudski fenomen je to da ne možemo u potpunosti poštovati zadovoljstvo sve dok ne iskusimo neku vrstu boli.

Ovih dana, mi Ameri smo uslovljeni televizijom, tehnologijom i automatizacijom sve u cilju da bi smanjili napor, izbjegli neugodnost i pronašli zadovoljstvo. Shodno tome, više dajemo naglasak na zadovoljstvu, što slabi disciplinu potrebnu za ostvarivanje dugotrajnog i intenzivnog napora. Odustajanje je mnogo lakše nego pratiti težak zadatak.  To je razlog zašto tek nekoliko njih postaju superzvijezde dok milioni samo sanjaju o tome. Obratite pažnju: Napor je glavni sastojak za uspjeh atlete (da ne spominjemo uspjeh i slavu). Ako ste ozbiljni u smislu da krenete raditi bolje, morate onda ići naprijed i suočiti se sa strahom od neuspjeha. Budite sigurni da će svaki pokušaj koji uradite povećati vaše iskustvo i snagu.


9. Opstanak najsposobnijih

Dok vodite unutrašnju bitku izmedju zadovoljstva i bola, morate da se odlučite koji su vaši dugoročni ciljevi. Ako tražite zadovoljstvo samo u onome gdje se dobro osjećate, onda ćete najvjerovatnije izbjeći iskustvo u kojem se osjećate loše. Tu se skriva opasnost da se onda i sa malo truda počinjete loše osjećati, koja vuče posljedicu da izbjegavate raditi bilo šta što zahtijeva intenzivan rad.

Radna etika se čini kao neugodan izbor, ali na duge staze, nagrada od napora počinjete osjećati kao čistu pobjedu. Veliki uspjesi zahtijevaju velike napore i ništa što vrijedi ne dolazi lako. Kada bi dolazilo lako onda bi tzo imao svako bez ikakvih troškova..


10. Da bi pobijedili idite na plijen

Morate žrtvovati ljenost, izbjegavanje bola da bi razvili toleranciju na bol tokom teške vježbe. Težak rad pomaže i osigurava da zbog napora idete u pravom smjeru. Realno, morate se boriti protiv straha, apatije i izbjegavanja boli da bi pobijedili vašeg najvećeg neprijatelja – vas same.

Vaš um je najjači mišić na tijelu. Ako vjerujete u gluposti kao što su „ne prenapreži se“, „ne možeš to uraditi“ i „bol nije dobar“ onda ćete biti zatvoreni u svojim strahovima sve dok oni ne ostanu bez svijesti i bez izazova. Izbor je vaš: da li ćete biti vodjeni strahovima ili ćete se voditi svojom slobodnom voljom?

Ako vas zastrašuje dodavanje veće težine na šipku ako znate da možete sigurno to uraditi seriju, onda sigurno ne iskorištavarte vaš istinski fizički potencijal. Sad je vrijeme da opet razmotrite opcije. Sjetite se, da bi pobjedili strahove, morate se suočiti sa njima sa uvjerenjem i hrabrošću da ćete na kraju vi pobjediti.

Nema komentara:

Objavi komentar