20. velj 2013.

GOVEDINA – ULTIMATIVNA HRANA ZA BODIBILDING

Današnje bodibilding dijete često se oslanjaju na prepakovane, razvodnjene planove ishrane koji su čija je osnova obična stara ishrana koja je pomogla bilderima da stvaraju dobitke decenijama. Možete otvoriti neki od bodibilding magazina i vidjeti  sportistu kako hvali 200 grama ove hrane ili 12 mjerica ovog ili onog konkretnog suplementa. Nemojte biti  u zabludi, suplementi pružaju neke ozbiljne prednosti kada su ozbiljni bodibilderi u pitanju i treba ih koristiti dabi dobili masu najbrže što je moguće. Medjutim mnogi bilderi čak i danas u eri gdje se koriste razmjena informacija preko interneta ne rizikuju napuštanje provjerenih i oprobanih planova dijete koje su pomagale sportistima da izgrade mišiće i to još mnogo prije nego što su se suplementi mogli kupiti u svakoj prodavnici. Jedno od obiljžja tog tradicionalnog bodibildinga je i govedina. Hajde da naučimo zašto treba govedinu da konzumiraju bilderi koji žele da izgrade mišićnu masu i snagu na najbrži moguć način.


Govedina je idealna za bodibildere iz mnogo razloga, ali masti i kalorije su vjerovatno dva top razloga koje treba da razmotrite. Trebate masti za pravilnu funkciju organa i mišićni metabolizam. Trebate kalorije da dodate težinu, što vam dopušta da dodajete nove mišiće. I naravno, ne smijemo da zaboravimo veoma vrijedne proteine koji se nalaze u govedini. Ugljeni hidrati se ne nalaze u govedini. U jednoj porciji govedine (takozvanom „chuck steak“) se nalazi 23 grama proteina, 20 grama masti i 282 kalorije po serviranju. Rebra pružaju 18 grama proteina po obroku koji teži 85 grama, zajedno sa 25 grama masti i 300 kalorija. To je neznatno više masti od količine koju konzumiraju bilderi koji žele da ostanu „isječeni“. Pečenica je uvjek dobra opcija i ona vam pruža 24 grama proteina po serviranju, uz samo 13 grama masti i i 220 kalorija. To je razlog zašto je pečenica ukusnija kao i to zašto je skuplja. Bok je dobra opcija i on pruža 22 grama proteina, 11 grama masti i 190 kalorija po serviranju. Zadnjica je još jedan popularan dio govedine koji vam daje 26 grama proteina, 8 grama masti i samo 180 kalorija po serviranju. Zadnjica je dobar izbor za bildere jer je nemasna. Kao referentna veličina, špil karata je jednak 85 grama govedine (3 unce).

Ako spremanje hrane nije vaša prednostne uzrujavajte se puno zbog toga. Pripremanje govedine može biti lakše nego što mislite. Najjednostavniji način je da je stavite u zemljanu posudu ili u spori roštilj. Ne treba master diploma niti diploma za fiziku da bi kuvali govedinu u zemljanoj posudi. Ubacite meso. Ubacite nešto vode. Dodajte začine po želji. Neki začini su veoma popularni kod bildera zbog dobrog ukusa, a nemaju mnogo natrijuma od kojeg se zavodeni. Uključite meso i za 4 sata i voila, imate hrpu mesa koje ćete jesti za naredna dva dana. To je jednostavno.

Postoje naravno i mnogi drugi načini spremanja mesa ako ste spremni da potrošite malo više vremena na detalje i koji nemaju problem da provedu malo više vremena čisteći kuhinju. Većina sportista će samo uzeti i baciti meso na tavu i ispeći ga u roku od 7 minuta i to je to. Ostali mogu da koriste roštilj. Postoje desetine drugih načina da se govedina spremi. Dokle god je jedete donjeće vam dobre uspjehe u smislu mišićne mase i snage.

Konzumiranje govedine treba da smanjite kada imate takmičenje ispred sebe i kada želite da skinete mast. Govedina sadrži mnogo masti i kalorija što je čini idealnom hranom u toku bulkinga, ali manje idealnom kada trebate skinuti masti za takmičenje. Piletina i riba se smatraju mnogo boljom opcijom u ovom slučaju. Držite se govedine kada želite izgraditi mišiće i nećete biti razočarani. Bez obzira kako je pripremate ili koje dijelove volite, govedina + mnogo napornog treninga = puno novih mišića.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar