18. velj 2013.

VISOKO EFEKTIVNI TRENING ZA SNAGU

Povećanje snage je jedan od primarnih ciljeva sportiste koji udje prvi put u teretanu. Bez obzira da li žele da budu veći ili jači, ili oboje. I vremenom oni postaju veći. Oni uče da treba da jedu pravu vrstu hrane, da jako treniraju, da akevatno odmaraju i da koriste suplemente po potrebi. Tijelo se prilagodjava opterećenju, koristeći nutrijente i ostalo što mu se pruža, i raste do 20, 30 pa i 40 kilograma u nekim slucajevima. Bilderi mogu postajati sve veći i veći kako decenije prolaze.
 
Za mnoge liftere tu medjutim dolazi brzo do tačke, nakon 1 ili 2 ili 5 godina u treningu snaga odjednom prestaje da raste. Ne može se (relativno) beskonačno dobijati snaga kao što se dobijaju mišići. Mišići mogu rasti, ali ligamenti, tetive i kosti sa njima neće rasti. Možete uzeti suplemente kao što su magnezijum i kalcijum da vam malo pomognu, ali ovi dijelovi tijela su već unapred predodredjeni i ne mogu rasti i veličini kao i vaši mišići.

Pokretanje powerlifting treninga je jedan od načina da pojačate vaše nivoe snage. Možete izgubiti nešto mišića ili dobiti malo sala, ali vaša snaga će rasti kroz korištenje kraćih serija, više trening dana u kojima izvodite glavne liftove kao što su potisak sa klupe, čučanj i mrtvo dizanje, kao i korištenje dužih pauza izmedju serija.

Korištenje standardnog bodibilding treninga takodje vam može dati više snage, jednostavno tako što ćete smanjiti broj ponavljanja po seriji i povećati kilažu sa kojom radite. Trenirajte sa prijateljem, i idite na to da uradite 1, 2 ili najviše 3 ponavljanja. Vi vjerovatno nećete ni znati za šta ste sposobni sve dok to ne probate uz pomoć trening partnera. To dodatno povjerenje će vam na duže staze da dati novu snagu.

Povećanje kalorija će vam dati novu energiju koja vam je potreban da dignete veće težine, a i voda i masti će vrlo korisno uticati na zglobove koji će pretrpiti odredjen udar kada krenu dizati nove težine. Takodje odmaranjem više dana ćete osigurati da se vaše tijelo adekvatno oporavi od ovih brutalnih treninga.

Osim u slučaju da ste powerlifter takmičar, količina težine koju dižete u teretani je nebitna. Želite da narastete jači, ali istovremeno izgradnja mišića je primarni cilj. Ići ukorak sa prijateljima je u redu, ali treba biti svjestan i razum kada je u pitanju dobitak u snazi. Koristite navedene trening rutine i odmarajte i jedite, ali zadržite realan pristup prema dobijanju snage. Što više trenirate, snaga će sporije dolaziti. Sretno i želim vam siguran trening.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar