11. velj 2013.

KOJI JE NAJBOLJI NAČIN DA NAPRAVIMO ČVRSTE ZGLOBOVE

Pitanje:

Moji prijatelji su uvijek čudno reagovali kada bi me vidjeli sa strapsima. Oni su uvijek govorili da ako zaista želim da budem istinski jak ne bi trebao da ih koritim kao pomoć pri dizanju težina. Ja ih volim koristiti dok radim mrtvo dizanje, ali zaista nemam dobar argument. Trebamo li zaista koristiti snagu sopstvenih zglobova da bi izgradili jake zglobove?
 


Odgovor:

Strapsi su veoma korisni za trening – bez obzira da li je moderno držati se podalje od njih ili ne. Ne vidimo puno ljude koji ih koriste, ali kada se trenira nije bitno ko je više mačo i ko može više da izdrži bol, stvar je u tome da ostvarite ono što ste naumili i da dugoročno trenirate nepovrijedjeni.

Smiješno mi je ponekad gledati početnike – žele da budu super zvijezde i da dostignu nekoga ko ide u teretanu 3 ili 4 godine, i sve to oni žele da postignu za jedan mjesec. To se neće desiti. To nije takmičenje ili igra, to je vaš život. Strapsi vam asistiraju tako da vam pomažu da izbjegnete povredu, naročito kada prelazite na sledeći nivo. Ako povrijedite zglob ili izazovete hroničnu povredu zbog dizanja tegova vi samo produžavate vaš napredak.

Hoće li vaši prijatelji biti tu i napraviti da bol nestane i hoće li vam oni pomoći da se vratite u teretanu nakon što uništite ligamente u zglobovima? Odgovor: NE! Vježbe kao mrtvo dizanje zahtjevaju strapse. Oni su izuzetno važni jer skidaju stres sa zglobova i omogućavaju vam da dižete težinu koja je neophodna da bi ostvarili napredak. Niko nema tu vrstu snage – niko! Niti je snaga stiska toliko važna da bi uticala na podignutu težinu.

Ako želite jača donja ledja, i dobre trapeze, mrtvo dizanje je neophodno, a strapsi su tu da vam pomognu. Zašto bi trebalo da vas zabrinjava to što neko misli da varate jer korisite strapse? To je vaša stvar! I vi treba da odlučite šta vam je činiti! Samo naprijed i stavite strapse!


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar