29. lis 2013.

ARNOLDOVA STRATEGIJA ZA „REZANJE“

Arnold Švarceneger je vjerovatno najpoznatiji i najpopularniji bodibilder svih vremena. Sigurno da njegova nekadašnja top forma ne može pobijediti današnje top bildere zbog prednosti koje daju steroidi i sportska prehrana. Medjutim 1960-ih i 1970-ih on je bio kralj u ovome sportu što ga je dovodi i do svjetskih pozornica.  Ali to nije uvijek bilo tako. On nije bio neporažen ni na koji način.  Kada je došao u svijet bodibildinga on je bio svježe i uzbudljivo lice iz Evrope, a i nosio je na sebi hrpu mišića. Ali sigurno nije bio „izrezan“, na bilo koji način. Nakon takmičenja u kojem je bio poražen jer je bio previše mastan od predobro spremljenog Frank Zejna Arnold odlučuje da nikada više ne dopusti da bude pobjedjen na takmičenju jer nije bio u dobroj formi. I on je to i uradio, tako što je primijenio i pokušavao i pokušavao razne stvari sa prehranom i raynim idejama i učio i te ideje i dan danas rade dobro za sve sportiste. Idemo da ih otkrijemo.



Trening visokog volumena

Arnold je koristio hrpu setova. Kada to kažemo ne mislimo na 12 ili 16 serija. Pričamo o 20 serija po mišićnoj grupi. I to ne samo to, već je sedmično svaki mišić radio dva puta. Za tako nešto je trebala ozbiljna količina mišićne izdržljivosti. Većina današnjih vježbača, posebno onih koji su natural, nikada ne bi pokušali ovakav protokol treninga. No, Arnoldu je to bio zadatak. Ne morate trenirati dva puta dnevno tokom 6 dana u sedmici, ali povećanje broja serija će sigurno dovesti do novih dobitaka. Obratite pozornost na to kako vaše tijelo reaguje na ovakvu vrstu treninga i prema tome napravite prilagodjavanje. Ako odradite malen trening nećete narasti, a opet, ako odradite prevelik trening bićete pretrenirani, i zato nadjite zlatnu sredinu.



Hrpa kardio treninga

Ovako ili onako, Arnold je bio svjestan velike važnosti kardiovaskularnih vježbi i jako često ih je koristio kada je trebalo da se dovede u takmičarsku formu. Današnji sportisti su veoma često „zaljepljeni“ za traku za trčanje, eliptični trenažer ili na steperu. Arnold je više volio da zaveže par patika i da ode trčati na plažu ili na ulice, radeći svoj kardio tako što je išao kroz grad.Većina današnjih sportista nosi na sebi previše mase da bi trčali ili jednostavno nemaju srca da odu na trčanje. Jeste li vi spremni za izazov?


Ishrana nije bila nešto što se tada previše poznavalo u sedamdesetim godinama. Oni su često jeli tunjevinu za doručak, pileća prsa za ručak i odrezak za večeru. Oni su se bili ispod pravih mogućnosti tada, praktično su se izgladnjivali prije takmičenja. Arnold je to savladjivao tako što je bio mnogo disciplinovaniji nego ostali kada je bila riječ o kardiu, ali on je takodje i imao više mišića nego oni. A čak i da nije imao, on je mogao tjerati sebe jače i bolje nego ostali takmičari. Arnold je odbijao da izgubi.


Danas, u 21 vijeku, bodibilding posjeduje ogromnu prednost koju nije imao prije nekoliko decenija. Arnold nije nikada imao tzv. ECA stack. Arnold nikada nije imao hormon rasta koji današnji bilderi uzimaju zdravo za gotovo. Verzija Arnolda u2013 godini bi vjerovatno bila najveća i najopakija stvar koju bi svijet bodibildinga ikada vidjeo. Ali to nećemo nikada saznati. Ali ono što znamo je to da je tada uspio ostvariti neke stvari koje svijet nikada nije vidio prije toga, nabaciti ogrmonu mišićnu masu i pored toga biti u odličnoj formi. A to i vi možete uraditi.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar