4. stu 2013.

POSTANITE VEĆI TAKO ŠTO ĆETE LAKŠE TRENIRATI

U dizanju tegova stvari izgledaju prilično jasno. Ako želite da postanete veći i snažniji onda treba da dižete veće težine i radite jako, zar ne? To je jednostavno. Medjutim ako je vaš cilj maksimalni potencijal za izgradnju nove mišićne mase  onda bi trebalo da razmotrite daradite iste vježbe sa manjom težinom. Da, to možda prkosi sve onome što ste učili kada je riječ o stvaranju nove mišićne mase. Medjutim smanjivanje težine će vam dopusttiti da je bolje kontrolišete, stvarajući tako situacije gdje je intenzitet povećan. Idemo provjeriti nekoliko takvih scenarija, sa naglaskom na odjedjene mišićne grupe.


Koristeći svoje ruke kao kuke, bez ikakvog osjećaja da pržite mišić, znači da treba da koristite manje težine. To bi moglo imati veliki uticaj na vaš ego, posebno kada radite ledja. Medjutim vježbe kao što su veslanja i zgibovi mogu pružiti mnogo veći razvoj mišića kada vježbač smanji težinu, omogućujući tako da ruke rade mnogo manje i vježbač može da se koncentriše na svako ponavljanje. Na taj način vježbač bi simulirao mnogo više mišićih vlakana nego kada bi samo dizao velike težine gore-dole.


Bicepsi su još jedna mišićna grupa koja ima korist od rada sa manjim težinama, iz prostog razloga jer se vaša tehnika poboljšava. Ako ste ikada gledali DVD od profesionalnih bodi bildera (ili ako ste gledali neke opasne momke u teretani) vjerovatno ste mogli primijetiti da rade veoma aljkav trening. Pojedicni bi samo uzimali težinu i mahali sa njom bez ikakve bojazni od povrede nadajući seda će tako stimulisati biceps, ali tako su samo činili ljubomorne druge vježbače u teretani. Istina je zapravo da pametni vježbači razborito razmišljaju, svjesni su činjenice da će kada smanje težinu na pregibima za nekih 25 posto moći izvoditi tu istu vježbu sa dobrom tehnikom, a ponavljanja će biti izvedena tako da stimulišu mišićna vlakna na ruci, bez bojazni da imaju bol u kukovima i ledjima od njihanja. Vi ne razbijate nikakve powerlifting rekorde, vi ste ovdje došli sa ciljom da stimulišete rast mišića. Manja težina na biceps pregibima će vam omogućiti baš to da idete ravno tokom cijelog pokreta kada radite tu vježbu.


Usporavanje ponavljanja čini vašu vježbu takodje dobrom. Pogledajte na primjer vježbu kao što je kosi benč pres. Vi radite sa ogromnom težinom, jedva držeći pod kontrolom teg svaki put kada ga spuštate na prsa. Smanjite težinu i doćete u situaciju da možete pauzirati teg u bilo kojoj poziciji u toku ponavljanja tj. kada god želite, uključujući tu i poziciju kada šipka dodiruje grudi. Iskoristite to da napravite mišićni rast. Opet, usporavanje uvijek nije odgovor. Super spora ponavljanja na vježbama kao što su čučnjevi vam može nanijeti ozbiljne povredena koljenima.


Ako je vaš trening u padu probajte malo promješati stvari. Koristite manje težine praveći intenzitet i možete samo pronaći sebe u boljim rezultatima nego što ste ih prije imali. Kao i uvijek mišićna stimulacija je cilj ove igre što znači da možete imati bolji trening prsa sa 90 kila nego sa recimo 130. Dokle god tjerate sebe da izdržite veći intenzitet treninga svake sedmice, imaćete siguran kontinuiran mišićni rast i stimulaciju na novom nivou, svaki put. Srećno i vježbajte jako, ili lagano, izbor je na vama.

Izvor:www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar