27. stu 2013.

6 NAČINA KOJI ĆE VAM POMOĆI DA LAKŠE ZASPITE

Bodibilderi mogu trenirati satima i postići masivnu pumpu u teretani, ali to nije ono od čega će narasti. Umjesto toga, nakon ukusne večere, kada se ode na pravo zimsko spavanje, e tada nastaje pravi rast i obnova mišića. Pogledajmo nekoliko načina na koje možete povečati učinkovitost spavanja.


Trenirajte jako

Prvo i najvažnije, morate se zaista dobro iscrpiti u teretani. Ako radite dovoljno jako prilikom dozanja tegova i prilikom kardio treninga onda ne morate brinuti o snu, vjerovatno ćete zaspati da ni ne osjetite. Ako ne možete zaspati tokom noći, trenirajte jako tokom dana.


Melatonin

Doza od 300 mcg melatonina će poboljšati san na najbolji mogući način tako što će eliminisati hemijske nivoe u tijelu koji mogu uzrokovati probleme sa snom. Jedna doza može biti dovoljna za većinu noći. Doza od recimo 600 mcg će dovesti do „mamurluka“ i zato nikada ne idite više od onoga koliko vam treba.


Vlakna

Mnogi ljudi, a posebno bilderi koji konzumiraju puno hrane će se prevrtati tokom noći dok junetina, pasulj i ostale namirnice prolaze kroz probavni takt. Možete minimizirati noćne nelagode tako što ćete jesti manje i tako što ćete jesti obroke koje sadrže puno vlakana prije spavanja.


Ograničite unos vode

Ako se budite tokom noći često da idete da mokrite to može biti zbog toga jer pijete puno vode. Iako je veoma bitno da ostanete hidrirani punjenje tijela sa par litara vode neposredno prije nego što legnete nije baš mnogo razuman potez.


Neka Tv bude isključen

Možda je mnogo lakše zaspati dok gledate televiziju, ali ako televizor ostane uključen dok spavate to može biti totalno drugačiji izazov. Osigurajte se da vaš televizor ima tajmer i da nekih pola sata ili sat nakon što zaspite automatski dodje do gašenja televizora. Tada je vaš mozak u miru i možete mirno spavati. Takodje držite sobu zamračenom da vam svjetlost ne smeta.


Stres

Ako stalno razmišljate o ponudi za posao, o problemima u vezi ili o finansijskoj krizi onda nećete baš idealno spavati. Izadjite iz kreveta, suočite se sa izazovima,a zatim se opet vratite u krevet i utonite u dubok san. Mišićni rast koji će doći kao rezultat je nagrada koja vam je trebala.


Izvor:www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić





Nema komentara:

Objavi komentar