16. svi 2012.

6 ZNAKOVA KOJI UPUĆUJU NA TO DA STE PRETRENIRANI


 
 Intenzitet je ključan za mišićni rast, zar ne? Ako ne možete naći način da pokrenete svoje tijelo da dodje do novih granica koje nije vidjelo prije onda vjerovatno nećete biti u mogućnosti da nabacite novu mišićnu masu. Važno je doći u teretanu i napustiti je znajući da ste učinili sve da bi podstakli rast tokom treninga. Nažalost to može dovesti do situacije gdje trenirate previše teško i završiti tako što ćete manje napredovati nego što bi napredovali sa malo manje itenziteta. Evo nekoliko upozoravajućih znakova da možda pretjerujete u teretani.

Ne možete nabaciti težinu

Ako ne postajete veći bez obzira koliko hrane jedete to je prilično dobar signal da se ne oporavljate dobro. Oporavak se ne odnosi samo na pojedine grupe mišića. Takodje morate dati tijelu da oporavi svoj CNS (centralni nervni sistem). To se dešava samo onda kada je CNS oporavljen i onda vaš mozak govori tijelu da je sve u redu i da može da počne sa procesom rasta.


Ne dobijate na snazi

Iako je u pitanju čak i kilogram ili dva, trebalo bi da vidite kako se kreće težina sa kojom radite kako sedmice i mjeseci prolaze. Ako je prošlo nekoliko mjeseci i niste bili u mogućnosti da dodate nikakvu težinu na vježbama kao što su benč pres, čučanj ili mrtvo dizanje onda bi trebali da smanjite ukupan broj serija.


Brzo se umarate

I unutar teretane i van nje, umarate se brže nego što ste navikli. Ovo je klasičan znak na koji vam tijelo stavlja do znanja da je to previše za njega u tommomentu. Smanjite nepotrebne dodatne aktivnosti i smanjite za 4 do 5 serija od vašeg tipičnog broja serija u teretani. Druge serije će mnogo više značiti, a vaša pluća će se povratiti.


San vam je poremećen

Ako se bacate i okrećete noću onda je to sasvim siguran znak da je vaš organizam pretreniran. Koristite suplementaciju cink/magnezijujm/kalcijum prije spavanja, pijte više vode i smanjite vaš trening na jedan dan sedmično da vidite hoće li ovo pomoći da sredite situaciju oko sna.


Češće oboljevate

 Konačnio znak da trenirate previše je taj da ste postali vlasnik oslabljenog imunog sistema. Smanjite težine i broj serija i poljubite gripu za dovidjenja.


Vaš apetit je slab


Jak, zdrav apetit je znak čovjeka koji naporno radi sa željezom i koji treba mnogo hranjivih nutrijenata za oporavak. Ako jedete manje u svakom obroku, onda je potrebno da smanjite svakodnevni napor u teretani.

Suština je da ne možete nikada lako pronaći sebe u teretani. Umjesto toga trebalo bi da pronadjete način da minimalno smanjite aktuelnu količinu vremena dok su vaše performanse na vrhunskom nivou. Ako koristite 8 ili 10 serija do otkaza za svaku vježbu stavljate prveliki stres na vaše tijelo. Možda ćete se osjećati dobro danas, ali da li ćete biti u mogućnosti da održite taj nivo itenziteta narednih 20 godina? Vjerovatno ne. Trebate razviti dugoročne strategije treninga koje će vam dopustiti da trenirate u granicama razuma, imišićna snaga i dobici će nastaviti da dolaze u godinama koje slijede.

Izvor: www.primalmuscleblog.

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar