16. svi 2012.

STVARI KOJE NEĆETE VIDJETI DA USPJEŠAN BODIBILDER RADI


 
Obilje članaka je napisano o uspješnim stvarima koje bodibilderi rade da bi izgradili mišiće, povećali svoju snagu i smanjili količinu masnih naslaga. Ali ne čitamo baš previše često o lošim navikama (koji neki od nas praktikuju) koje se veoma rijetko ili skoro nikada ne praktikuju kod najuspješnijih bildera. Hajde da pogledamo neke stvari koje nećete nikada vidjeti da uspješni bodibilderi rade...


Čekanje u redu u restoranu brze hrane

Ukusan doručak iz mekdonaldsa, zajedno sa kolačićima i kajganom može biti ukusna stvar dok idete na posao. Ali pametan i uspješan bodibilder će voziti pravo pored restorana brze hrane zato što njegov stomak upravo vari bjelanca od jajeta i ovsene pahuljice koje je sa užitkom pojeo za doručak odmah po ustajanju. Planiranje unaprijed i konzumiranje prave hrane je ono što rade osobe sa najboljom gradjom – radite li i vi tako?


Sjedenje u kafiću do pola dva utorkom 

Alkohol smanjuje količinu testosterona i čini da se osjećate umorno u teretani idući dan dok radite trening. San od 8 sati je neophodan za izgradnju mišića na svom optimalnom nivou. Takodje teško da ćete unjeti sve nutrijente u sebe dok sjedite u zadimljenom baru naslonjeni na stol i ganjate mušicu. Naravno treba da se zabavite, ali radite to u svojoj kući gdje možete da jedete i pijete kako treba i da legnete u pristojno vrijeme.


Raditi cjeli trening na spravama

Slobodne težine su od suštinskog značaja za nabacivanje nove mišićne mase. To je istovremeno i razlog zašto ne vidite previše mišićave osobe koje stalno vise u dijelu teretane gdje su sprave. Naravno ti mišićavi će završiti na kraju treninga kod dijela sa spravama. Ali isto tako oni ne počinju trening na spravama. Oni su zauzeti trošenjem prvih 45 minuta na slobodne težine, izgradnja mišićne mase od njih zahtijeva da se takmiče na najvišem nivou.


Izbjegavanje kardio treninga

Sve odobe sa vrhunskom gradjom rade kardio trening, i to uglavnom većina radi kardio i tokom vansezone. Naravno, možda uzmu slobodno nekoliko sedmica poslije takmičenja da bi se malo odmorili, ali većina njih uglavnom radi kardio tokom cijele godine. Standardni kardio trening je izvanredan za rad pluća i za noge tokom rada teških čučnjeva. Srce i cirkulatorna funkcija koja je neophodna za dug život je takodje još jedan bonus koji se ima od kardio vježbi. I za kraj, kardio trening vas drži odranim, najbolji vansezonski mišići dolaze kada je procenat tjelesne masnoče oko 12 %. Kardio trening pomaže da se održi taj nivo tjelesne masnoće.


Ishrana iz automat-mašina

Pametan bodibilder ima gomilu proteinskih barova, kao i posudu sa proteinskim praškom i šejker na svom radnom mjestu. Dok drugi oko njega troše novac na automat-mašine, on čuva svoje novce hraneći svoje mišiće aminokiselinama koje su mu neophodne za rast.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Nema komentara:

Objavi komentar