6. srp 2013.

BRZE PROMJENE U ISHRANI ZA MAKSIMALNE REZULTATE

Ishrana se razlikuje od drugih faktora u bodibildingu.Možete promjeniti svoje navika kada je spavanje u pitanju i vremenom ćete otkriti šta funkcioniše i tad ćete se brže oporavljati i rasti. Možete promjeniti rutinu u treningu i možete naći nove načine da iscrpite mišić što vas može dovesti do novih mišićnih dobitaka i nove snage. Ubacivanje suplemenata je odlična stvar, i takodje tokom vremena ćete otkriti novu energiju i novi rast. Ishrana je na totalno drugačijem nivou. Nekoliko malih promejena može dovesti do nekih zaista ozbiljnih promjena u vezi toga kako izgledate, kako funkcionišete i kako se osjećate. Hajde da pogledamo neke od od načina koji će dovesti do poboljšanja vaših performansi sa samo nekim sitnim izmjenama u ishrani.


Voda

Prije svega, treba da pijete dosta vode. Koliko god da ste popili danas trebalo bi da pijete više vode. Ponesite flašu sa sobom gdje god da idete, ako ima potrebe. Veoma je važno da ste uvijek hidrirani, šta god da radite. Pijte najmanje dve šoljice vode po satu, tokom cijelog dana. Pijte više sa hranom i treningom. Pripazite na hemikalije koje vas mogu dehidrirati, kao kofein na primjer. Vaši mišići su napravljeni od vode. Vi se zbog treninga znojite u teretani više od  prosječnog debeljka koji cijeli dan sjedi na kauču. Vi jedete i više hrane od prosječne osobe što znači da vaš probavni sistem uvijek teško radi. Vi dakle trebate više hrane i više odmora nego prosječna osoba tako da je to sasvim dobar razlog da pijete i više vode. Pijte vodu!


Protein je zakon!

Vašer tijelo može iskoristiti 30-40 grama proteina, svaka 2-3 sata, tokom cijelog dana. To je činjenica. Medjutim mnogi bilderi imaju tendenciju da konzumiraju 3 velika obroka dnevno, da u svakom od ta tri ima 60-80grama proteina. Više od polovine tog proteina će se baciti, biće filtrirano od strane tijela. I onda će se tijelo suočiti sa stanjem gladi tokom jednog ili dva sata, dva puta dnevno, kada je lišeno aminokiselina. Zašto bi bilo koji vježbač zdrave pameti lišio svoje tijelo proteina? Mali i jednostavni obroci, tokom cijelog dana su tajna dobre isporuke proteina koji će pomoći uspješnu izgradnju mišića.


Konzumirajte zeleno

Niko ne kaže da treba da odustanete od svoje govedine, piletine i ostalih namirnica koje zaista toliko volite. Medjutim, ubacivanje nešto voća i povrća na vaš tanjir može napraviti značajnu razliku u funkcionisanju i razvoju vašeg tijela, a i kako se osjećate. Voće i povrće sadrže hrpu vlakana koji će učiniti da vaše tijelo radi na savršen način. Imaćete više energije za trening jer jedete pravu vrstu ugljenih hidrata. Nemamo ništa protiv bijelog hljeba ili palačinki, ali tijelo ne može efikasno iskoristiti ove namirnice. Vi ćete funkcionisati bolje interno, vaš probavni sistem će se ubrzati zbog vlakana. I iznad svega osjećaćete se bolje. Voće i povrće su puni vitamina, minerala i antioksidanata koji će pomoći da vaše tijelo prevari bolesti mnogo učinkovitije nego i što možete zamisliti. Postanite zdraviji, u boljoj formi i sveukupno bolji dodavajući više voća i povrća u vašu dnevnu ishranu.


Uzimajte vitamine!

Kada ste bili dijete mama vas je vjerovatno tjerala da uzimate vitamine. Možda ste ih prestali uzimati kako ste odrasli. Ali mama je bila u pravu! Vitamini pomažu vašem tijelu da radi na efikasniji i učinkovitiji način. Ako želite da vaš tjelesni sitem radi kako bi i trebao, i ako želite da izbjegnete bilo kakve nedostatke onda treba da koristite vitamine C, E, B i možda A, i to na dnevnoj bazi. Ubacite i riblje ulje zbog zdravlja srca, kada smo već kod toga. Zapamtite da mišićna sinteza i proces spaljivanja tjelesne masti se odvijaju najbolje kada vaše tijelo nije u stanju nedostatka vitamina i minerala. Treba vam manje od minuta da konzumirate vaše vitamine i imaćete izvrsne rezultate.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar