11. sij 2013.

KOLIKO VODE TREBA DA PIJETE


Uvijek se zaprepastim kako mnogo ljudi misli da znaju odgovor na ovo pitanje, ali u praksi njihov odgovor ne ispada baš najtačniji. Svako sa kim sam pričao zna da je 8-12 čaša na dan preporučeno piti. Ali kada ih pitam kolikoo ste čaša popili dana obično dobijem odgovor „Ne znam“. Ili dobijem standardni odgovor kada se nadjem u radnom okruženju: „Da li se kafa računa?“


8-12 čaša vode na dan je dovoljno za prosječnu osobu koja provodi dan sjedeći, ali mnogi od nas su osvješteni fitnesom ili smo u potrazi za bodibilding figurom. Sa ovim na umu mislim da bi novi standard za nas trebao biti barem oko 3-6 litara vode na dan.


Kao bodibilder vi stavljate mnogo više nutrijenata, hrane, suplemenata i drugih stvari u sebe. Ono što vaše tijelo ne iskoristi toga se mora riješiti na drugi način na koji je to potrebno. Tijelo to rješava uglavnom pomoću vode. Dakle, konzumiranje mnogo vode postaje nužno. Povećavanje količine proteina stavlja pritisak na vaše tijelo i konzumiranje mnogo vode čini da ove stvari „idu“. Suplementacija kreatinom monohidratom takodje zahtijeva mnogo vode. Kada je kreatin u pitanju sve se svodi na volumizaciju ćelija. Da bi bili sigurni da proces volumizacije teče kako treba morate biti dobro hidrirani. N02 (Nitric okside), hemodilator, zahtjeva takodje vodu. Mnogi drugi suplementi zahtijevaju vodu kao transportno sredstvo.


Nuspojave konzumiranja malo vode se svodi na skupljanje viška odredjenih hemikalija u organizmu. Kreatin može ostaviti neka nakupljanja, koja teško prolaze ako nema dovoljno vode. Stavljanje takvog stresa na tijelo je takodje samoporažavajuće. Ali nemojte me pogrešno shvatiti, nije samo stvar u tome da se kreatin ili neki NO-i neće iskoristiti dobro, stvar je i u tome da yaista treba da budete hidrirani.


Biti dobro hidriran ima i druge prednosti osim volumizacije ćelija i ispiranja toksina o kojima smo gore govorili. Vaše stanje pripravnosti takodje zavisi i od vašeg nivoa hidratacije. Rad u teretani je mnogo bolji ako ste dovoljno hidridrani. Vaše tijelo je oko 70 % voda. Ima smisla hidrirati ga. Konzumiranje vode nije rezervisano samo za vrele dane. To je rezervisano takodje i za intenzivne treninge u teretani. U stvari, ako ste dovoljno hidrirani imaćete takodje i neprestanu „pumpu“ u teretani.


Ali voda može biti i štetna. Previše konzumiranja vode vodi do trovanja vodom, što se naziva hiponatremija. Kako konzumirate vodu, krvna plazma se povećava i razredjuje količinu soli u krvi. Kada se voo dešava gubite mnogo više soli znojenjem. Tako se količina soli dostupna u tjelesnom tkivu smanjuje i onda vremenom ometa funkciju mišića, mozga i srca. Trovanje vodom se uglavnom dešava kod sportista koji se bave sportovima izdržljivosti.


Pijte puno vode, ali imajte na umu, i previše vode nije baš dobro. Biti dovoljno hidriran je potrebno za optimalne performanse u teretani kao i za normalno funkcionisanje vašeg organizma.

Autor: Marc David (www.criticalbench.com)

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić


Nema komentara:

Objavi komentar