17. sij 2013.

VAŽNOST TRENINGA I PRAVILNE ISHRANE

Izreka „Ti si ono što jedeš“ je zaista istinita. Kada se pokušava izgraditi bolje tijelo i veći mišići proporcije onoga što jedete su veliki dio mišića koji dobijete. Kada kažem proporcije mislim na procente proteina, ugljenih hidrata i masti koje vi unosite u svoje tijelo. To nije ništa novo, siguran sam da tako mislite, ali ako se udubite malo više u sve to možda ćete imati bolje razumijevanje o svemu.
 

Osnovne činjenice se ne mjenjaju. Postoje mnoge teorije koje možete čuti, ali ja želim postaviti stvari na svoje mjesto kada je riječ o ishrani. Opšta ideja je da trebate imati otprilike 30-40-30 što se odnosi na postotak proteina-hidrata-masti. Ovo je solidna ideja za prosječnu prehranu, ali ako želite da povećate masu i tijelo treba i da podignete ulog.


Ono što zaista trebate je da razmislite o vašim ciljevima, gdje ste došli u svome zadatku, koliko trenutno težite i na kojem nivou je vaš trening. Imam više o ovoj temi u nekim knjigama, ali sada, jednostavno rečeno, što više trenirate i što vam je veći intenzitet treninga treba da povećate količinu hrane i procenata. Što više trenirate tako i trebate više proteina, hidrata i masti.


Ali procenti nisu sve o čemu treba da razmišljate. Kako se vi tačno hranite? Da li dobijate svoje kalorije iz grickalica ili iz npr. tunjevine. Jesu li vaše masti iz masne govedine ili iz ribe? Kvalitet hrane koju jedete je od izuzetne važnosti ako želite da izgradite tijelo i velike mišiće. Što manje jedete hranu koja je prošla razne procese, to bolje.


Druga stvar koju želim da napomenem je to da ne treba da budete preopterećeni sa tačnim količinama u vašoj dijeti. Znači ako ste blizu količine koju ste zacrtali ne treba da se brinete ako niste baš tačno na njoj, kao npr. „Oh, unjeo sam sada 23 posto masti, gdje da nadjem još 3 posto?“, dakle, opustite se. Napor koji ulažete u ovo ne treba da odvlači pažnju vašim sveukupnim ciljevima. Uzimajte otprilike koliko ste izračunali da vam treba i ne brinite više o tome. Preopterećivanje sa ishranom vam neće pomoći da  dobijete kilograme. Zapamtite da trebate pozitivno razmišljati. Ako razmišljate: „Oh, moja dijeta nije skroz kakva bi trebala biti, to će i uticati na moj itenzitet.“ Pa, ako zaista mislite da će uticati na vaš intenzitet, onda će i uticati. Pustite to. Želite li mišiće ili ne.


Sljedeće o čemu želim govoriti su suplementi. Svako ih koristi, ali zaista malo ljudi zna šta stavlja u svoje tijelo. I opet, neću da ulazim puno u detalje što se toga tiče, ali minimalno što treba da koristite je kreatin i neka vrsta izolata whey proteina. Ne možete puno pogriješiti kod ovoga. Želim takodje da napomenem, ako imate problema sa jetrom ili burezima onda bi trebalo da popričate sa svojim doktorom prije konzumiranja kreatina. Teško je da dostignete svoje procente u ishrani bez kvalitetne suplementacije tako da bih vam sugerirao da se snažno edukujete na tom aspektu ishrane.


Zapamtite, dijeta i trening se ne mogu gledati kao dve odvojene stvari. Morate ih raditi zajedno da bi dostigli svoje ciljeve. Mene ne interesuje je li vaš cilj da budete sledeći mr. Olimpija , da li želite da dobijete 10 kilograma čiste mišićne mase ili samo želite da smanjite procenat masti. Ishrana i fines idu rame uz rame kako gradite svoje tijelo. Kao što rekoh, vi ste ono što jedete, tako da treba da budete sigurni u to šta stavljate u svoje tijelo.


Autor: Steve Gwillim (www.criticalbench.com)

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar