25. stu 2012.

PITANJA & ODGOVORI: DNEVNI UNOS PROTEINA

Pitanje: Relativno sam početnik što se tiče treninga. Udaram po utezima već oko dve godine. Moja težina varira izmedju 79-82 kilograma. Želim da narastem do nekih 90, eventualno 100 kila. Želeo bih da se takmičim na bini, jednom kada bih nabacio dovoljno mišića na svoj okvir. Koliko grama proteina bih trebao unositi tokom svakog dana?
 
Odgovor: Moglo bi biti teško procijeniti kolio grama proteina ti treba tokom svakog dana. To zavisi od mnogo faktora. Sama činjenica da ste muškarac od oko osamdesetak kila govori da biste trebali konzumirati više proteina bez obzira na to koliko ih sada unosite. Ako trebate odrddjenu brojku onda uzmite to da trebate unositi oko 300 grama proteina kao ciljani broj proteina. Ovo će davati vašem tijelu oko 3.75 grama protina po kilogramu tjelesne težine.


Mnogi faktori mogu uticati na to koliko tačno proteina trebate. Radite li dosta kardio treninga ili se držite provjerenog „old school“ treninga sa tegovima. Što više aerobne aktivnosti imate to znači da trebate unositi i više hidrata u ishrani. Osim toga neki ljudi reaguju različito na svaku hranu. Ako ste često naduvani i mekani, čak i na niskomprocentu masti, onda vam hidrati možda ne sjedaju baš najbolje. Dizanje količine proteina na 350 u ovom slučaju bi bilo prihvatljivo u ovom scenariu.


Naravno, naturalno tijelo može iskoristiti samo oko 200-350 grama proteina, zavisno od vaše veličine i izgleda. Gledajte Roni Kolemana pored Lija Labrade. Roni može iskoristiti više proteina iz hrane sigurno. On je skoro za 50 % veći od Lija. Višak proteina se izlazi iz tijela sa mokraćom, stavljajući malo rada na bubrege, ali bez obzira na sve protein kroz njih prolazi bez problema jednom kada se dostigne njihov visok unos. Medjutim jednom kada sportisti ostave svoj „natural“ status i upuste se u putovanje kroz hemijski asistirano carstvo svi ti proteini se bez ikakvih problema iskorištavaju. U tom trenutku apsorbacija proteina je na raketnom pogonu. I tijelo može iskoristiti mnogo više proteina nego ikada prije. Veliki bodibilderi mogu i unose i do 500 grama proteina - na dnevnoj bazi!


Jedenje je jednostavno. Ciljajte oko 50 grama proteina po obroku, za svaki od vaših 5-7 obroka tokom dana. Prelazenje preko te cifre je takodje okej. Dodajte mjericu whey proteina u svaki obrok koji već ima oko 40-45 grama proteina, čisto da „popunite prazninu“. Ne opterećujte se brojanjem proteina, ali istovremeno nemojte ni škrtariti sa njima. Držite ih na oko 50 grama po obroku i gledajte vaše tijelo kako raste.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić

Amino.ba NE podržava bilo kakvu upotrebu ljekova u svrhu dopinga. Tekst je informativnog karaktera, preveden u originalu.




Nema komentara:

Objavi komentar