27. stu 2012.

VISOKO PROTEINSKI DORUČAK

Dobro jutro vježbači. Svanuo je još jedan lijep dan i vaši mišići vrište za nekim nutritivnim unosom čak i prije nego ste ustali iz kreveta. Da, izgladnjivani su skoro osam sati i nema potrebe spominjati da su oni vrlo nezadovoljni sa time. Ne bojte se, možete ispraviti stvari. Ali se prvo morate spremiti.
 

Whey protein šejk

Ovo je idealan način da se započne dan, bez obzira šta imate na umu za doručak. To ne mora biti pun šejk. Tri mjerice nisu uopšte potrebne. Počnite sa jednom mjericom, to je oko 23-25 grama proteina, pomješano zajedno sa hladnom vodom. Takodje ćete biti i žedni ujutru i voda treba da bude na prvom mjestu. Primipremite vaš šejker, ubacite ujutru u njega vodu i whey, protresite i popijte odmah poslije budjenja. Zatim možete početi vašu standardnu jutarnju rutinu.


Vrijeme za hranu

Sada kada ste uspješno završili jutarnji ritual, vrijeme je da malo radite u kuhinji. Tipični bodinilderski doručak je oko 8-10 bjelanjaka zajedno sa jednom ili dve šoljice ovsenih pahuljica. To je mišićni doručak šampiona. Ubacite malo voća, možda malo nekog voćnog soka, parče tosta i na taj način jedete kao Arnold, Roni i kao drugi velikani bodibildinga. Ali ne morate jesti jaja ujutru ako ih ne volite. Izaberite par proteinskih izvora, par izvora hidrata, vodu i nešto vlakana i to je to, na pravom ste putu. Odrezak i krompir ili piletina i riža su sasvim ok za bodibilding doručak, naravno ako ste raspoloženi za ove namirnice rano ujutru. Trebali biste pojesti to jelo prije nego prodje 45 minuta od vašeg proteinskog šejka.


Sledeće...

Poslije ovakvog obroka vi ćete biti spremni za odličan trening, radni dan ili studiranje. Šta god da imate u planu tokom dana raditi, i ipak iako je doručak najvažnij obrok u toku dana on nije jedini obrok. Nakon doručka konzumirajte opet proteinski šejk, nekih 2.5 do 3 sata poslije. Zatim je vrijeme za drugi obrok, ili dva, za šejk, obrok, pa zatim još možda šejk prije spavanja. Ovi šejkovi ne moraju biti natrpani proteinom, dovoljno je jedna ili dve mjerice whey proteina sa hladnom vodom. Rezultati koje vidite zahvaljujući kompletnom doručku i gomili šejkova će ipak imati glavnu riječ tokom izgradnje vaše muskulature.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar