29. ožu 2013.

5 NAMIRNICA KOJE VAM STOJE NA PUTU


 
Pitanje:

Koje su vrste namirnica koje trebam izbjegavati da bih dostigao najbolju formu u životu?


Odgovor:

Vjerovatno možete izabrati 5 vrsta vaših omiljenih namirnica i to će sigurno yauyeti mjesto u ovom popisu. Hajde da pogledamo 5 vrsta namirnica koje jedete skoro svaku sedmicu, a koje bi trebali da izbacite sa menija zauvijek.


Zasladjena gazirana pića su broj 1 koja ne smijete konzumirati ako želite da izgledate dobro. Prosti šećeri mogu biti gori čak i od konzumirnaja cigareta prema nekim istraživanjima. Soda vam može dodati i 150 kalorija što je otprilike 10-ak kaščica šećera. Ne bi dali toliko šećera ni svom najgorem neprijatelju, ili čak svojoj djeci, a opet nekoliko puta na dan to stavljate u sebe. Prekinite sa tim!


Pečeni krompirići iliti pomfrit su sledeći na listi. Oni su zaista ukusni i to stoji, ali oni vas čine debelima, zbog njih tijelo zadržava vodu i oni uzimaju danak kada je vaše zdravlje u pitanju. Vi morat epočeti da jedete nešto drugo kada ste u pokretu ili da nadjete neki restoran brze hrane koji ne služi pomfrit. Sretno u pronalaženju takvog restorana.


Bijeli hljeb je na trećem mjestu stvari koje volite, ali koje ne treba da jedete. Škrob iz ovog hljeba je loš za vas, a bijeli hljeb se ukampuje u donjem dijelu vaših crijeva i tu bude skoro 3 sedmice koliko mu treba da dodje do izlazne rampe. Većina vaših veza ne traje toliko, pa ni varenje peciva onda ne bi trebalo da toliko traje.


Broj četiri na ovoj listi je vrlo simpatičan pladanja sa pudingom, kolačem ili sladoledom na sebi. Prestanite to kupovati jer će se vaše kućne rezeve noca brzo osušiti. Prestanoite da jedete to kada ste napolju i vaš račun će biti mnogo manji, kao i vaš struk.


Šta je broj pet na ovoj listi? Možemo «prišiti» taj blokator napretka slanim grickalicama koje prisiljavaju naše tijelo da zadržavaju vodu i čine nas nadutim, sve zajedno sa tim još nam nabacuje masti čineći nas ogromnim.


To je to, imamo pet namirnica koje vam stoje na putu da izgledate dobro. Izbacite ih sa svommenija i izgledaćete bolje i bolje kako dani odmiču. Nastavite ih konzumirati i onda ćete izgledati kako ste uvijek i izgledali, izbor je isključivo na vama.


Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić




28. ožu 2013.

EKTOMORF – SPECIFIČAN BODIBILDING TRENING


Nisu sve osobe iste gradje. Mi imamo različite startne tačke, ali one se sve labavo temelje na jednom od tri glavna tjelesna tipa. Prvi je endomorfni tip. Osoba sa ovakvim tijelesnim tipom se mora često boriti sa tjelesnim mastima. On će dobiti mišiće veoma lako, ali će yato biti prisutne i velike količine masnih naslaga. Oni su tipovi sa «velikim kostima» i trebaju da rade dosta kardio treninga i da unose malo kalorija da bi održavali fit i mišićavo tijelo.


Sledeći tip je poznat kao mezomorf. To je gust i mišićav tip gradje po prirodi. Oni mogu jesti skoro sve, a da i dalje ostanu prilično mišićavi i bez puno tjelesnih masti što je jako ugodno za oko. Ovaj tip gradje se uglavnom vidi na većini najboljih bildera, oni su široki, bez puno tjelesnih masti i jako mišićavi u isto vrijeme.


I zadnje tjelesni tip je ektomorf. Ta osoba je često jako mršava i bez viška tjelesnih masti, ali treba zaista puno vremena ako želi da nabaci nove mišiće. Oni uglavnom izgledaju kao košarkaši ili plivači. Zbog svoje prirodno blage gradje ektomorfe vrlo često privlači bodibilding. Na kraju krajeva i oni žele da izgledaju dobro. Mezomorfi već imaju mišiće, zašto oni uopšte idu u teretanu? Ali za razliku od njih ektomorfi će se u teretani zaista morati potruditi ako žele da nabace nešto mišićne mase. Hajde da pogledamo par načina na koje mršavi ektomorf može postati veći.


Uvijek se držite osnove kada je trening u pitanju! Složeni pokreti uključuju benč pres, mrtvo dizanje, veslanje bučicama, čučnjeve i potiske. Sa pregibima sa bučicama za biceps i benč presom sa uskim hvatom koji je namijenjen razvoju tricepsa. Trenirajte sa niskim brojem ponavljana (6 do 10 po seriji) i radite 4-6 serija po vježbi. Trening sa puno volumena + puno hrane = rast!


Vaša prehrana bi trebala biti bogata sa ugljenih hidratima, bjelančevinama i mastima. Jedite čisto i zdravo, ali ne brinite se puno oko kalorija. Odresci, krompiri i povrće su idealni obroci za vas. Trebalo bi da izbjegavate brzu hranu kod kuće, ali ona vas neće ubiti. I pijte mnogo mlijeka ektomorfi!


Vaša tjelesna gradja zahtjeva više sna. Naravno vaš veoma visok metabolizam znači da ne želite spavati previše. Ali ne zaboravite da se radst mišića dešava dok odmarate tako da usporavate svoj napredak ako imate premalo sna. Možete i nekada preskočiti trening u teretani kako bi se dovoljno naspavali. Uzmite odmor i napravite pauzu tokom dana, čak i ako samo drijemate. Usporite kako bi narasli!



Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić


23. ožu 2013.

KARDIO TRENING PRIJE DORUČKA

Pitajte neke lične trenere kada treba da radite svakodnevni kardio trening i oni će vam dati zdravorazumski odgovor: «Radite ga kada god želite, dok god ga radite». Da budemo iskreni u ovome ima i neke logike. Kada bi osoba koja je noćna ptica ustala u 5:30 ujutru da radi kardio taj kardio trening i ne bi baš bio efektivan bez obzira šta stoji na papiru, zar ne? Dakle može se reći da trening treba uklopiti u nekakav raspored. Medjutim ako nemate nikakva ograničenja što se tiče ličnih stvari onda treba da razmislite o radjenju kardio treninga rano ujutru kao najboljem načinu da učinkovito izgubite masnoće tokom predtakmičarske faze.
 

Probudite se rano ujutru. Otidjite u toalet. Zgrabite flašu hladne vode i mp3 ili drugi medijski uredjaj po vašem izboru. Većinu vremena smartfon vam omogućuje da provjeravate e-mail, šaljete poruke, pregledate vaš dnevni raspored, pregledate fejsbuk i sve to dok vježbate, sve to vam omogućva da vrijeme prodje brže. Popnite se na kardio mašinu i krenite vježbati, prije nego vaše tijelo još ima šansu da nadje izgovor ili prije nego što vaš sistem javi da ste gladni.


Da, glad! Ne možemo na to zaboraviti. To je dio koji sabotira većinu kada je riječ o topljenju masnih naslaga. Ako odradite vaš kardio trening na prazan stomak vaše tijelo će biti prisiljeno da koristi masne naslage kao gorivo. Ako pojedete ili popijete prije vježbanja nešto što ima kalorije vaš stomak će to poslužiti kao gorivo za trening. Upravljanje glikogenskim rezervama je ključno za gubljenje masnih naslaga. Niti jedna kalorija ne smije biti konzumirana prije vašeg treninga. Crna kafa, tableta kofeina, voda ili drugo piće bez šećera je sasvim ok. Ali ako konzumirate minut prije treninga komad voćke ili čašu soka od narandže bez ozira koliko je to zdravo izgubićete dobre rezultate kada je u pitanju skidanje masti. Nemojte napraviti tu grešku.


Ako osjećate vrtoglavicu ili mučninu ili vrtoglavicu vrlo brzo ćete zaključiti da li se vaše tijelo samo navikava na jutarnji trening ili je vam zaista loše i trebate prekinuti sa vježbanjem da s ne biste povrijedili. Ako ste sposobni da trenirate kroz jak napor vrlo brzo ćete otkriti napredni gubitak masti sa sebe ako krenete raditi kardio prije doručka. Dajte mu šansu.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić




21. ožu 2013.

POVEĆANJE ENERGIJE: STIMULACIJOM MIŠIĆA DO FIT IZGLEDA

Enegija je jedan od predvidjenih faktora u treningu oko kojeg se mnogi sportisti, bilderi i takmičari u fitnesu nisu puno opterećivali. Kako je dobiti? Koji je najbolji način da je iskoristimo? Kako se zaštiti? Koliko toga je mentalno, a koliko fizički? U kojoj mjeri je ishrana utiče? Postoje mnoga pitanja na koja treba odgovoriti, ali sama suština je da treba da trenirate i što više možete od toga dobiti, to bolje. Idemo ispitati neke savjete za bolju energiju i bolji trening, kao i za bolji oporavak i izgradnju mišića.
 

Trenirajte pametno

Ako pokušavate raditi maratonske serije sa 50 ponavljanja, kao i jedno maksimalno ponavljanje vaši nivoi energije će patiti. Medjutim, ako trenirate u tradicionalnom broju ponavljanja koji iznosi 10-12 bez ikakve sumnje ćete uživati u dobroj pumpi i za spora i za brza mišićna vlakna što je upravo ono što će vam pomoći da izgradite novu mišićnu masu bez potrbee da izlazite van svojih energetskih okvira. Trening ne treba da traje manje od 30 minuta, takodje ne treba da traje duže od 90 minuta.


Suplementi

Potoji široka lepeza suplemenata, od NO reaktora do ECA pa do svega pod okriljem sunca što vam može dati poticaj, razbuditi vas i dati vam energiju za trening. Napravite sopstveno istraživanje, vidite šta odgovara vašem nivou utreniranosti, količini mišića, ciljevima i budžetu i probajte par suplemenata da vidite da li vam oni odgovaraju i da li vaši nivoi energije rastu kao rezultat.


Držite svoje ciljeve na umu

Mentalitet je pola bitke kada je riječ o pronalaženju i otpuštanju energije na treningu. Ako ste pod stresom zbog problema sa djevojkom ili zbog računa koje trebate platiti onda preskočite teretanu, riješite ova pitanje pa se zatim otidjite u teretanu. Možda ćete žaliti zbog propuštenog jednog ili dva dana, ali jednom kada dodjete poslije toga u teretanu osjećaćete se bolje nego ikada. I kada vam je mozak bez brige onda je i trening odličan!


Jednom kada završite trening možete osigurati da ćete imati dovoljno energije za sledeći trening, bez obzira je li on za 24, 48 ili 72 sata tako što ćete pripaziti na ono šta radite. Nastavite sa konzumiranjem čvrste hrane svaka tri sata, da se svaki obrok sastoji od 30 grama proteina, 50 grama čistih ugljenih hidrata (riža grah i tjestenina su jako dobar izvor) i pijte dosta vode. Držite unos vlakana visokim da bi osigurali da se hrana dobro probavlja kroz vaše tijelo. I spavajte, spavajte i spavajte. Nema ništa gore nego pokušavati odraditi seriju sa 20 ponavljanja čučnja nakon što ste spavali tek nekoliko sati. Planirajte unaprijed svoju prehranu i odmor i vaša energija će skočiti do neba.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



20. ožu 2013.

VITAMINI – OSNOVNO!

Svi znamo da treba da uzimamo vitamine svakodnevno. Ovo su nam govorili i stavljali u glavu kada smo bili još maleni. Razlog je naravno da bi „bili zdravi“, šta god to značilo. Kako smko postajali stariji i krenuli se baviti bodibildingom vitamine smo uglavnom krenuli konzumirati jer igraju ključnu ulogu u procesu izgradnje mišića, što je yaista istina. Ali koju vrstu vitamina bismo trebali uzimati, zbog gore navedenih razloga, nam često izmiče sa uma. Hajde da pogledamo nekoliko razloga zašto bi trebali uzimati vitamine u našem svakodnem režimu suplementacije.
 

Vitamini su tvari koje naše tijelo ne može napraviti samo od sebe. To je primječćeno još davno, kada su mornari išlui na velika i duga putovanja i tada su primijetili da se lako razbole bez odredjenih namirnica. U ovom slučaju mornari su se razboljevali zbog nedostatka vitamina C iz svježeg voća i povrća. Istraživači su udaili ono što i obično rade, pokrenuli su i uskoro otkrili koji elementi iz hrane su neophodni za ljudsko zdravlje. Ovi elementi trebaju biti unešeni u tijelo da bi ono bilo potpuno zdravo, ti elementi nisu prirodno dostupni u našem tijelu. Kako je tehnologija napredovala vitmini su postajali sve više koncentrovani i precizniji, i imali su bolji ukus.


Danas mnogi ljudi uzimaju vitamine svakodnevno osiguravajući se tako da njihovo tijelo dobija sve mikronutrijente da bi bilo zdravo. Bolje pamćenje, bolji mišići i funkcija organa, čistija koža, deblja kosa i mnogo drugih pogodnosti se dobija upotrebom vitamina. Prava hrana naravno još uvijek treba da se nastavi konzumirati jer sadrži mnoge stvari koje istrživači nisu uspjeli izolovati. Koristite vitamine C i E za funkcionisanje imunog sistema, a vitamin B za funkcionisanje mišića. Riblje ulje je odlično za funkcionisanje mozga.  Neki vitamini su topljivi u mastima (A, D, E, K) i ne mogu se uzimati neprekidno bez izgradnje u tijelu. Drugi su razgradljivi u vodi (B i C) i tijelo ih izlučuje veoma brzo ako ih ne koristi. I da, možete se „predozirati“ ili se barem suočiti sa nekim zdravstvenim rizicima kada uzimate previše vitamina u zbog toga uzimajte uvijek preporučene doze.


Jedite raznovrsnu, zdravu ishranu i koriastite vitaminske suplemente da bi pokrili onaj dio koji ne možete ishranom. Pijte puno voćnog soka, mlijeka, zelenog čaja i naravno vode. Whey protein, piletina, govedina i jaja treba da konzumirate zbog proteina, zajedno sa rižom, pasuljom i krompirom koji su odlični izvori hidrata. Orasi, bademi i riblje ulje su odlični izvori masti. Potražite balans u ishrani i vitamini će biti samo završni dodir za odličnu figuru.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



19. ožu 2013.

MOTIVACIJA ZA TRENING KOJU STE MOŽDA PREDVIDJELI

Pogledajmo istini u oči, odlazak u teretanu svaki dan je isto kao i posao. Da li je previše težak posao. Da li je dovoljno nagradjen? Naravno! Ali to je jedan i od fizički najzahtjevnijih poslava kada se gleda na minutnoj osnovi. I baš kao i svi drugi poslovi može postati sve teže i teže postići motivaciju koja vam je potrebna da se prikažete i date sve od sebe tokom dana. Vis te navikli da budete veliki, kao i osobe oko vas. Dolazak do 80 kilograma,  pa do 90b pa poslije toga do 100 kilograma je sjajna prekretnica, ali u ovom momentu vi se ubijate radeći u teretani samo da održavate tu masu koju imate na sebi. Hajde razmislimo o nekoliko stavki koje možete koristiti kao motivaciju i koje će doprinjeti vašem treningu.
 

Pobjedjivanje na takmičenjima

Otidjite na takmičenje. Pa zatim na drugo. Ona su zarazna, a tako i možete pokazati svijetu ono za šta ste se mučili i što ste izgradili.


Foto sesija

Čak i ako se nikada ne planirate takmičiti na takmičenju, opet nema ništa loše u tome da izgradite mišića onoliko koliko god vaše tijelo može da drži, i onda odete na dijetu da se „izrežete“ i nakon toga uposlite profesionalnog fotografa da uhvati vaš lik, a tako ćete takodje i moći da zapamtite to decenijama kasnije. Dosta ljudi unajmljuje fotografe za mnogo manje stvari, a postizanje nadljudskog izgleda je nešto što svakako treba dokumentovati.


Duži život

Što više trenirate to vam je veći kardiovaskularni kapacitet. Vaši krvni sudovi, srce i mozak uživaju u mnogo više kiseonika nego što ga imaju vaši vršnjaci, to znači takodje da srce ne radi teško svoj posao. Čista ishrana u kojo uživate takodje dodaje kao bonus nizak holesterol i arterije su daleko manje žačepljene. Držite se treninga jer on znači da ćete duže živjeti, duže i bolje.


Izbjegavajte porede dugoročno

Da li ste ikada prijetili kako se loše osjećate kada ne trenirate, na primjer kada ne možete zbog nečega da vježbate 2 sedmice? Može biti veoma zastrašujuće kada se shvati činjenica da se tako osjećaju mnogi ljudi koji ne treniraju, i oni se stalno tako osjećaju. Ukoliko ne želite da se vratite u vrijeme kada starost utiče na vas, gdje vas kosti bole kada pada kiša, kada se naprežete dok nosite namirnice onda morate izbjegavati povrede.

Školsko okupljanje

Želite cilj, eto vam ga! Ovo je jedan od najstrašnijih trenutaka u životu osobe koja je kuliminirala i dozvolila da starost, genetika i sveukupna ljenjost dopusti gravitaciji da preuzme kontrolu nad tijelom. Odradite dijetu sa kojom ćete spustiti kilograme tako da dobro izgledate sedam dana prije okupljanja i taman ćete i dalje biti u formi kada dodje dan okupljanja.


Naletanje na bišeg partnera

Ovo je malo luckasno i možda malo zlobno, ali prikazati se starim prijateljima, bivšem partneru ili nekome drugom ko se nekada rugao vašoj figuri može biti korisno iskustvo i podsjetnik da ste šutirali starost i genetiku ravno izmedju nogu. Ne treba da iskoristite svoju motivaciju u negativnost, radije to iskoristite na pozitivno poboljšanje koje će vas napraviti boljom osobom.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



18. ožu 2013.

JEDITE MASTI DA BI OSTALI MRŠAVI – 5 ESENCIJALNIH MASNIH KISELINA KOJE TREBATE POZNAVATI


Mnogi sportisti će započeti dijetu i prva stvar koju će učiniti kada počnu sa dijetom je drastično smanjivanje masnoća. Ne možete ih kriviti. Oni znaju da ih masnoće drže podalje od njihovog najboljeg izgleda. Pa zašto bi onda trebali na dijeti jesti bilo kakvu vrstu masti? Medjutim odgovor na to pitanje je vrlo složenije i činjenica je da masti igraju zaista veliku ulogu u funkciji tijela i uklanjanju masnih naslaga kako bilder takmičar postaje sve mršaviji i mršaviji prije takmičenja. Hajde da pogledamo 5 ključnih esencijalnih masnih kiselina koji bi trebali poznavati za slučaj da treba da napravite najbolju odluku prije nego stanete na binu.


Polinezasićena biljna ulja

Možete pronaći ove masti u različitim izvorimam uključujući ulje safranike, bundeve, orahe, suncokretovo i sojino ulje. Ta ulja su vrijedna za tijelo i treba ih konzumirati na redovnoj osnovi.


MCT

Skraćenica za srednjelančane trigliceride (MCT – medium-chain triglycerides), ta ulja potiču iz kokosovog ulja. Postoje različita mišljenja o njihovoj namjeni i upotrebljivosti koja su se mijenjala tokom zadnjih dekada. Za bildera, uglavnom se smatra da su nepotrebna tokom predtakmičarskog perioda i uglavnom se u tom periodu ne konzumiraju. Akos te boldibilder koji je na bulkingu i van sezone ste u potrazi za hrpom mase koju želite da nabacite na svoj frame onda su MCT odličan izvor dodatnih kalorija.


Mononezasićene masti


Smještene u hrani kao što je orah makadamije i maslinovo ulje mononezasićene masti su veoma dobre za vaše zdravlje, ne utiču na hoermonske funkcije i nivo holesterola. Konzumirajte ih kao dio ishrane za najbolje rezultate. Vaše tijelo koristi ove masti za funkcionisanje organa i mozga. Plus, one imaju zaista dobar ukus!


Masne kiseline u suplementima

Ako vam nedostaju masnoće u ishrani ili ako osjećate da vam organizam pati zbog premalog unosa masnoća možete posjetiti svoj najbliži dućan gdje se prodaju suplementi ili online-šop i izabrati masne kiseline koje se prodaju kao suplement, one često proizilaze iz više izvora i pokrivaju vaše zdravlje.


Riblje ulje

Ove masti naše tijelo ne može proizvesti, ali ono što je sigurno je to da su one zaista neophodne i korisne za to da tijelo radi na najvišem nivou, a posebno su važne za mozak. Riblje ulje kao suplement je vrlo popularno kod bodibildera koji žele da izvuku najbolje moguće omjere iz proteinsko-ugljeno hidratne-masne ishrane, bez žrtvovanja zdravlja ili veličine. Skuša, pastrmka ili losos su popularne prirodne verzije ribljeg ulja.

Da bi dobili najviše od vašeg tijela morate staviti nabbolje moguće sastojke u njega. Dok će mnogi ljudi koji su početnici u trenigu i ishrani ukloniti masnoće iz ishrane, oni iskusniji koji su potrošili vrijeme na čitanje i istraživanje znaju da je broj hidrata koji konzumiramo toko dana utiče na kilažu, ne masti.

Zapamtite da samo konzumiranje masti vam neće dati takmičarsku fomu tek tako brzo. Vi morate biti u stanju kalorijskog deficita, i to se ne radi samo sa dijetom. Morate da redukujete unos hidrata, ali tada ćete htjeti da povećate vašu fizičku aktivnost tokom dana, naročito kada je u pitanju kardio. Budite aktivni, ostanite aktivni i skinućete masti. Većina vježbača će se odlučiti za 3 do 4 sesije od 30-45 minuta osrednje kardiovaskularne aktivnosti na steperu ili eliptičnom trenarežu tokom svake sedmice. Bacite se na zdravu prehranu sa dosta esencijalnih masnih kiselina i dostići ćete čudesnu figuru za tren oka!


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



16. ožu 2013.

4 FAKTORA KOJA UTIČU NA RAST BICEPSA I TRICEPSA

Kada je riječ o izgradnji bicepsa i tricepsa rješenje za novi rast mišića ne leži u nekakvom magičnom treningu ili nekoj novom modernom planu ishrane. Umjesto toga velike i snažne ruke se grade korištenjem stalnog i dosljednog pristupa držeći se niza faktora koji utiču na cjelokupno okruženje za rast u vašem tijelu. Drugim riječima, rast mišića se ne dešava u vakuumu. Morate napasti na nekoliko frontova da bi natjerali biceps i triceps da narastu. Idemo istražiti koji su to frontovi.
 

Složeni trening

Ne možete se držati treninga u kojem radite samo pumpu i očekivati da vidite promjene na svom tijelu u smislu noce celičine mišića ili napretku u snazi. Možeter da halapljivo pumpate mišiće do besvijesti, ali sve dok ne krenete da koristite složene pokrete mišićna vlakna se neće kidati i onda neće biti ni rasta. Držite se teških vježbi kao što su pregibi sa šipkom i stojeći pregibi sa bučicama držeći se toga da svaka serija ima 6-10 ponavljanja. Veliki obim je dobar, dosta serija sa velikim težinama. To je ono što gradi nove mišiće i to je ono čega treba da se držite.


Dovoljno kalorija

Vrlo često ćete sresti momke koji su „odrani“ tokom cijele godine, koji uvijek imaju na sebi vidljive vene i na stomaku im je six pack. Kalorijski suficit mora da bude na odredjenom nivou ako želite da dodate novu mišićnu masu. To znači da ćete se morati odreći svog six pack-a na nekoliko mjeseci tokom godine. Ali to takodje i znači da možete dodati par centimetara mase na svoje ruke tokom tog vremena. Dodajte 300 do 500 kalorija na dan da bi dobijali 0.3-0.4 kg misica sedmicno. Nastavite sve dok ne primjetite da vam se struk počeo povećavati.


Adekvatan odmor

Vi se oporavaljate, liječite i rastete kada spavate. Što više spavate to su vam veće šanse da dobijerte nove mišiće. To i nije raketna nauka ali jakodosta ljudi se opterećuje kojekakvim stvarima i zaboravljaju na ovu jako bitnu činjenicu. Trošeći tih sat vremena dok proučavate metode treninga i ishrane če raditi protiv vas ako spavate oko 6 sati u prosjeku tokom noći. Treba da spavate izmedju 7-5 i 8.5 sati tokom svake noći.


Aminokiseline

Vaša mišićna vlakna se oporavljaju i rastu tako što koriste aminokiseline koje se nalaze u vašem krvotoku kada ste u pozitivnom nitrogenom balansu. ULAički rečeno, morate da jedete proteine svaka 3 sata tako da vaše tijelo uvijek ima prigodan alat koji će mu pomoći da se oporavi poslije napornog treninga. Preskakanje opbroka ili izbor loših proteina će vas koštati mišića na duže staze tako da taj izbor treba izbjegavati.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



13. ožu 2013.

NAPREDNI BODIBILDING TRENING ZA ŽENE – RAZLIKE & SLIČNOSTI


 
Za početnike razlika izmedju onoga što radi dobro za muškarce i onoga što radi dobro za žene nije baš toliko velika. Kako sportista prelazi na veći nivo u sportu tako i te razlike postaju sve očiglednije i razvije se veća potreba za mjenjanjem rutine. Idemo da pogledamo neke od najvažnijih pitanja, aspekata i opcija koje će vam pomoći kada odlučite da podignete svoj trening na veći nivo.

Postavljanje ciljeva je ključno

Kao prva stvar ciljevi koje žene postavljaju kada je u pitanju bodibilding moraju da budu kristalno jasni. Nema nazad kada se nešto isplanira, a i količina resursa u koje treba investirati je ogromna. Žena mora znati na kojem nivou želi da se takmiči, pri kojom tjelesnom težinom i sa kojim procentom tjelesne masti. Odatle je sve stvar da se ide od manjih ka većim ciljevima. Zapišite te ciljeve, ubacite neke slike djevojaka sa sličnom gradjom i koja će vam služiti kao odrednica ili kao rezultat uspješnog programa. Vi ćete učiniti ono šta treba da dodjete do te tačke.


Izbor vježbi

Žene treba da koriste iste vježbe kao i muškarci kada je u pitanju izgradnja mišićne mase. Koliko god dugo dobro ide sa nabacivanjem mase tokom bulkinga dok jede koliko može i dok radi osnovne kompleksne vježbe, tu nema nekog iznenadjenja za vježbača. Ali bulking plaši mnoge žene. Medjutim to je najčešće cijena koja se plaća kada se nabacuje nova masa u kratkom periodu. Biranje 2 ili više kompleksnih vježbi dovodi do situacije kada ćete nabaciti masu. To naravno treba i da bude cilj svakog ko se bavi bodibildingom, bez obzira na spol. Ako izabere izolacione pokrete sa manjeim težinama i više ponavljanja dobićete suprotan efekat i to će držati atletu na srednjem razvojnom nivou.


Opseg ponavljanja

Žene će rasti isto kao muškarci ako se budu držali istog opsega ponavljanja. Serije sa 5-8 ponavljanja će rezultirati dobicima u masi, veličini i snazi. Serije sa opsegom ponavljanja izmedju 8-12 će vam dati umjerenu mješavinu. Ako idete izmedju 12-20 ponavljanja po seriji to će vas dovesti do većeg nivoa kondicije što je sasvim okej za žene koje ne preferijaju da postignu bodibilding izgled. Dakle pravilo je jednostavno – ako želite da budete veliki onda idite sa velikim težinama.


Ishrana

Standardna napredna bodibilding ishrana će biti dovoljna za djevojke isto kako je i za muškarce. Izaberite da imate 5-7 obroka tokom dana, koji se sastoji od dve porcije proteina, 2 porcije ugljenih hidrata i umjereni unos masti iz zdravih izvora kao što su ribe ili orašasti plodovi. Nećete trebati mnogo kalorija kao muškarci sve dok ne dodjete do toga da imate istu kilažu kao oni. Jedite da bi narasli, a zatim idite na dijetu kada budete smatrali da je vrijeme da riješite tjelesnih masti.


Napredna sportska tehnologija

Žene trebaju biti ekstremno pažljive kada dodje do momenta kada se odluče za korištenje ljekova. One će jako dobro reagovati na korištenje ljekova. Medjutim mnoge nuspojave koje se uoče na njima su trajne, i uglavnom nisu poželjne. Akne su privremene. Medjutim rast klitorisa, produbljenje glasa i gubitak kose su često trajne promjene koje žene iskuse. Žene trebaju jako dobro razmotriti sve moguće ishode i dugoročne posljedice bavljenja bodibildingom  na ekstremnom nivou. Nagrada može biti to da budete medju najboljima na svetu u onome šta radite. Loše je to što se mogu trajno zadržati mnoge promjene koje se smatraju nepoželjnim.



Amino.ba NE podržava bilo kakvu upotrebu ljekova u svrhu dopinga. Tekst je informativnog karaktera, preveden u originalu.



11. ožu 2013.

MENTALNI ASPEKT I PREDNOST BODIBILDINGA


Niko ne može poreći prekrasne dobitke koje imam radeći trening sa tegovima u smislu fizičkog izgleda i zdravlja. Dižete velike težine i vaše tijelo postaje snažnije. Jedan od rezultata kada ste jači je to i da ste veći. Vaši mišići se razvijaju i daju vam veći i obliji izgled. Vaš metabolizam se ubrzava. Vaše vene se pojavljuju i vi se pretvarate u mašinu za spaljivanje masti sa vašeg tijela. Vaše cijelo tijelo raste u stroj koji je sklon da postaje sve veći i jači kako dižete veće težine i radite više ponavljanja tokom svakog treninga. Medjutim postoje i mnogi mentalni aspekti treninga koji su manje-više izostavljeni kada se priča o prednostima treninga sa tegovima. Idemo baciti pogled i na njih.


Endorfin

Prije svega trening sa tegovima prouzrokuje to da vaše tijelo oslobadja endorfin. To su hemikalije koje čine da se osjećate dobro. Život je praktično vječna težnja za otpuštanjem endorfina. Mnogi ljudi za to biraju crveno vino, crnu čokoladu ili antidepresive kako bi uživali u većim količinama endorfina. Fizička vježba uzrokuje to da vaš mozak otpušta ovu hemikaliju, davajući vam efekat koji je povremeno najsličniji konzumiranju morfija.  Uživajte u njemu.


Disciplina

Nikada nećete upoznati uspješnog bodibildera koji nije disciplinovan. I vi ćete primjetiti da većina ljudi koji su uspješni u bodibildingu takodje dobro upravljaju i u drugim sferama svog života. To zahtjeva hrpu organiziranja, planiranja i upornosti (i kombinovano i sve sa disciplinom) kako bi uspjeli promjeniti naše tijelo -  i raditi to svaki put kada je potrebno. Koncentrišite se da napravite dobre ciljeve kada je vaše tijelo u pitanju, i držite se tih ciljeva, izgradite svoju disciplinu i radite tako da vam svaki dan bude lakši nego prethodni.


Kiseonik

Kada trenirate vi povlačite veliku količinu krvi u mišić što dovodi do mnogo veće količine kiseonika. Ovo utiče pozitivno na vaše tijelo na mnogo načina. Jasnije mislite, brže reagujete i veća vam je sveukupna sinaptička veza. Bićete zahvalni većim količinama kiseonika u krvi, on će vam dobro služiti u mnogim područjima života.


Samopouzdanje

Kada ostvarite neki cilj polovica od tog uspjeha dolazi iz same vjere da to možemo uraditi. Hodanje okolo sa potpuno novim i razvijenim tijelom će dati samopouzdanje i čak i najusamljenijoj osobi. To novo samopouzdanje vam dopušta da se suočite sa izazovima sa osmjehom na licu umjesto sa strahom. Kada vam život stavi prepreku vii ćete je držati na oku i nastaviti da održavate ravnotežu koja je neophodna za konstantan uspjeh.


Drugarstvo

Tužna je činjenica da persone sa većom fizičkom gradjom (mišićnom veličinom i oblikom) imaju mnogo veće šanse da pridju željenom polu. To je razlog i zašto je naša vrsta preživjela tako dugo. Jači se uzgajaju i napreduju, dok slabiji imaju tendenciju da nestaju. Budući da drugarstvo može pružiti sreću, zadovoljstvo i razum za pojedince, onda zaista dobra činjenica da ćete tako što ćete biti veći imati i veće društvo.


Ventil za pritisak

Mnogi ljudi se suočavaju sa unutrašnjim strahovima koji su zasnovani na mnogim izazovima koje život pruža. Ti ljudi provedu jedan sat u teretani bjesomučno razvaljujući noge sa čučnjevima i oni odjednom ne osjećaju više taj bjes i frustraciju. Umjesto udaranja glavom o zid ili vrištanja u jastuk, otidjite u teretanu i izbacite svu negativnu energiju iz sebe.


Ostati u skladu sa prirodom

Mi nismo dizajnirani da po cijeli dan sjedimo u kafićima i da postujemo poruke po forumima. Umjesto toga obučeni smo da kao prije mnogo godina lovimo, krijemo se, selimo i skupljamo plodove sve sa ciljem da opstanemo. Naravno, sada smo malo deblji i sretniji nego u prošlim dekadama, ali to ne mjenja činjenicu da su naša tijela evoluirala ili još bolje, izgradjena su da budemo fizički aktivni. Držite se u skladu sa onim za šta ste dizajnirani i ostanite aktivni.


Pružanje izazova

Za mnoge ljude život je ozbiljan izazov, od školovanja i rane karijere i onda se izgradnja zaustavlja. Odjednom imate 33 godine, život vam je rutina, radite standardni posao, isti porodični ciklusi, dan za danom. Dizanje težina donosi vam konstantan napad na fizički izazov koji možete osvajati svaki dan, držeći život uzbudljivim kada benčujete 130 kilograma, kada radite čučanj sa 180 kila i mrtvo dizanje sa 230 kilograma, ili možda čak ako želite da ostavite trag na nekom bodibilding takmičenju. Život je pun izazova i vama će biti veoma dosadno bez njih.


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



9. ožu 2013.

5 PREČICA ZA DOBIJANJE MIŠIĆA – BEZ MASTI


 
Nabacivati težinu nije baš teško. Svako na svijetu može povećati broj koji vaga pokazuje, i bez ulaska u teretanu, jednostavno tako što će povećati količinu kalorija na dovoljno visok nivo. Postati velik nije izazov. Suprotno tome, vrlo je teško postati veći bez dobijanja previše tjelesnih masti u tom procesu. Naravno možemo poslije sa dijetom sklinuti te masti. Ali to nije zabavno niti je lako. Ako želite zaista velike rezultate onda trebate postati veliki vez suvišnih tjelesnih masti, hajde da naučimo kako to uraditi.

Povećajte proteine

Znate da ste uslovljeni povećanjem kalorija na dnevnoj bazi ako želite da postanete veći. Medjutim to možete i dobiti bez nabacivanja previše masti u tom procesu. Zamislite da trebate da ubacite 400-600 kalorija više tokom dana u vašu ishranu da bi dobili mišiće. Hoćete li radije pojesti pakovanje marshmallow-a ili ćete pojesti pileća prsa sa svakim od vaših pet dnevnih obroka? Očigledno već znate da treba da dodate meso da bi bili i dalje bez masti, dok će ubacivanje marshmallow-a sasvim suprotan efekat. Dakle morate ubaciti pravu vrstu hrane ako želite pravi efekat.

Koja je prava vrsta hrane? Protein naravno! Morate da džite unos proteina sa 150 na neku tačku izmedju 300 i 450 grama po danu. Zavisno od vaše trenutne veličine i ciljeva. Igrate se sa vatrom ako ste natural bodibilder i idete preko 500 grama proteina svaki dan. Ali sigurno možete vidjeti nevjerovatne rezultate iako se držite unosa ispod te brojke. Veliki postotak kalorija koji unosite treba da dolazi iz proteina – lagana stvar.


Radite kardio trening

Mnogi ljudi imaju nepovjerenje za kardiovaskularne vježbe kada su u procesu nabacivanja nove mase. Razloga ima dosta. Mnogi od nas mrze raditi kardio, zar ne? To je ono vrijeme godine kada je sasvim ok malo se zaokružiti i radjenje kardiovaskularnih vježbi vodi samo do situacije kada ćete radeći na traci za trčanje samo spaliti svoje nove dobitke. Trebali bi da izbjegavamo kardio ako želimo sačuvati mišićnu masu, zar ne?

I da i ne. Kardio je ustvari vrlo dobra stvar. Radeći ga držite svoju kondiciju na visokom nivou. Vaš apetit je mnogo bolji kada radite kardio. Čuvate svoj srčani sistem i krvotok zdravim i funkcionalnim. Ništa ne pripremi vaše tijelo za trening ili obrok nešto kao kratka šetnja po naselju. Medjutim i ovdje se lako može pretjerati. Kardiovaskularno vježbanje tokom perioda mase treba da bude kratko, do odredjene tačke i vrlo umjereno. Šetajte 15-20 minuta na niskoj stopi, zatim se zaustavite. Držite taj vid kardia ograničen na tri puta sedmično. Aklo radite sprinteve onda nećete dobiti mnogo novih mišića.


Naučite brojeve

Ne bi mogli ni pokušati biti uspješni u većini životnih sfera bez temeljnog poznavanja brojeva, zar ne? Nikada ne bi mogao očekivati da ćeš pobijediti na košarkaškoj utakmici ako niko ne pazi koji je rezultatNe bi mogli u penziju da se niste potrudili da pratite vaše obveznice i akcije. Medjutim, mnogi lifteri uleću u teretanu očekujući da vide nevjerovatne rezultate, čak i bez mučenja da nauče brojeve koji su podudaraju sa uspjehom kada je bodibilding u pitanju. Drugim riječima, treba da znate težine, kalorije, makronutrijente, mjere i mnoge druge asprekte i prije nego naučite kako da manipulišete sa njima prije nego promjenite svoju trenutnu figuru.

Naravno, uvijek postoje genetski čudaci koji će se hraniti i smećem od hrane, trenirati sa nikakvom formom i konzumirati onoliko stereoida koliko im može stati u šaku i oni će praviti dobitke i bez poznavanja brojeva. Medjutim, ogromna većina svakodnevnih vježbača u teretani su svjesni da im po kilogramu tjelesne težine treba 40-50 kalorija. Oni znaju da ako žele da nabace kilogram mase u roku od sedam dana treba da konzumiraju dodatnih 500 kalorija na dan tokom te sedmice. Ako ne znate šta je kilogram mišića onda će vam biti veoma teško da ga izgradite. Naučite svoje brojeve i nastavite da istražujete na redovnoj osnovi.


Koristite više vrsta mjera

Većina vježbača želi  da pronadje jednu vrstu mjerenja stasa i da se drži iste. Da, ovo pruža dosljednost, ali problem je što vježbači često koriste neke predrasude kada biraju mjerilo. Prvo, oni će izabrati sredstvo za mjerenje, bez obzira da li je to ogledalo, slike, krojački metar ili kaliper, to je najlakše što se tiče upotrebe. Da, krojački metar je najjednostavniji, ali ono ne govori da li vam masti idu dole ili da se vaši mišići povećavaju. Plus smo često podložni da biramo sredstvo koje nam često najbolje paše. Ako dobro izgledamo u ogledalu onda ćemo napraviti slike i one će biti mjera za napredak od koje zavisimo.

Nikada ne biste kupili kuću na osnovu mišljenja samo jedne osobe – agenta za nekretnine koji prodaje tu kuću. Umjesto toga vi biste se konsultovali sa policijom, komšijama, našli biste neke online informacije i neke druge izvore podata prije nego biste odlučili da kupite tu kuću. Isti principi važe i ovdje. Ni vi nikada ne bi trebali da koristite samo to osvjetljenje u kuhinji ispod kojeg stanete i uslikate se i tako svake nedelje. Umjesto toga možete da koristite različite metode, tako ste u stanju da se suočite sa svojim slabostima, a to je ujedino i odličan način da ih ispravite – da se suočite sa njima. 


Neka vam zdravlje bude na umu

Mnogi ljudi će pokušati da naprave masu po svaku cijenu. Mnogi će odbaciti u stranu svoje zdravsteno stanje tokom ovog „kratkog“ vremenskog perioda da bi dobili mišiće po svaku cijenu. Rezultat toga su često povišen krvni pritirsak, bubrezi teško rade i mast se naveliko skladišti na nama. To ne utiče baš najbolje na kvalitet života. Završićete malo veći, ali mnogo ćete izgubiti. Hranite se zdravo kada radite na novoj masi. Bolje dodajte par banana da bi dobili tih dodatnih 300 kalorija umjesto onog parčeta torte. Vaša probava će vam biti zahvalna, a i vitamini i minerali iz banane će pomoći vašem srcu, mozgu i drugim tjelesnim sistemima. Pazite na vaše tijelo, pijte dosta vode i vaše tijelo će vam vratiti dobrim.


Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



5. ožu 2013.

BENEFITI OD DOBIJANJA SNAGE U BODIBILDINGU

Teretana je lonac gdje se mješaju filozofija i teora bodibildinga. Možete vidjeti powerliftera koji se ne planira takmičiti ni u čemu, a ipak ima više mišića i diže veće težine nego mnogi u teretani. Takodje ćete vidjeti i bildera od 80 kila odranog „do koske“ koji se pumpa sa bučicama od 20-ak kila i nadajući se da će tako dobiti 20-ak kila mase. Složite kockice, pogledajte bulkere, osobe koje rader masu po svaku cijenu i usporedite ih sa drugim tipovima ljudi iz teretane. Oni svi daju jedni drugima primjere jer ulaze u teretanu, mjesto gdje traže pomoć i informacije. Kao rezultat toga može biti malo konfuzno koji metod je najbolji i koji treba odabrati.
 
Prije svega morate definisati svoje ciljeve. Za većinu ljudi ciljevi su da postanu veći i jači. Definisanje postaje cilj tek malo kasnije. Mnogi početnici u dizanju tegova uživaju u tome da imaju vidljive trbušnjake, što se često da primijetiti kod vježbača koji imaju 75 kila i u dvadesetima su, što zaista nije loše. Dobra vijest je da je snaga i veličina usko povezana. Nikada nećete upoznati veliku osobu, a da ona nije dizala ogromne težine godinama, a isto tako nikada nećete upoznati osobu koja je strašno jaka, a ima jako malo mišića. Treba da trenirate za snagu ako želite da budete veći, pod uslovom da jedete odgovarajuću hranu vi ćete dobiti i nove kilograme ako trenirate da dobijete snagu.

Funkcionalna snaga se pokazuje u mnogim područjima današnjeg načina života. Premještanje namještaja, nošenje namirnica, i sve izmedju ostalog je  pokrenuto snagom koju obijemo u teretani. Snaga koju dobijete u hvatu radeći mrtvo dizanje ili veslanej će vam pomoći u mnogim područjima vašeg života. Niko ne može poreći da snaga pravi veličinu, i kada jednom odlučite da odete na dijetu (a trebali bi to uraditi) vjerovatno ćete biti ugodno iznenadjeni. Vaši mišići će biti gušći i deblji od mišića na sportistima koji rade samo pumpu. Istinski powerlifteri često „unište“  bildere kada skinu masti sa sebe i odu na takmičenje. Istina, bildri treniraju za simetriju i nizak rpocenat masti, ali veoma je teško pobjediti osobu koja na sebi nosu hrpu debelih mišića koje vi nemate.

Sada, idemo da bacimo pogled na protokol kod treninga. Kakav trening će napraviti najbolje dobitke u veličini kada je veličina u pitanju? Ako ste gledali zloglasni trening DVD od Ronija Kolemana onda ćete primjetiti da je se on spuštao i na dva ponavljanja kada je radio masu. On je 5 sedmica prije takmičenja za mr. Olimpiju radio čučanj sa 360 kilograma, sa dva ponavljanja. Većina sportista spusta težine i ide na pumpu sa više ponavljanja kada su na 5 sedmice prije takmičenja. Roni Koleman, sa svojom hrpom pobjeda na mr. Olimpija takmičenju je trenirao kao powerlifter svjetske klase, samo mjesec dana prije najvećeg takmičenja u njegovom životu. To pokazuje i da su najbolji i najveći bilderi shvatili da treba da treniraju puno da bi puno i dobili.

Birajte kompleksne vježbe. Držite se čučnjeva, potisaka sa klupe, mrtvog dizanja, veslanja, military press-a, pregiba sa bučicama i potiska sa klupe za triceps. I dalje čete htjeti da radite izolacione vježbe, ali tek kada završite nekoliko teških serija sa ovim teškim, kompleksnim vježbama sa malo ponavljanja i velikom težinom. Nakon što se potpuno zagrijete, treba da eksperimentišete sa nekoliko serija radeći 4-8 ponavljanja sa hrpom težine. Nakon toga možete odraditi i nekoliko serija sa standardnih 8-12 ponavljanja, ali tek nakon što ste zaista pogodili brza vlakna koja se aktiviraju samo onda kada radite veoma blizu jednog maksimalnog ponavljanja. Koristeći kombinaciju veoma velikih težina i visokog broja ponavljanja sa manjim težinama znaćete da ste aktivirali mišića onoliko koliko je to moguće, i isto tako da dobijete mišićne mase koliko je moguće. Sretno!


Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



2. ožu 2013.

IZBOR UGLJENIH HIDRATA ZA DOBITKE U MASI I SNAZI


 
Želite da budete veći i snažniji, dok istovremeno ostajete i sa niskim procnetom tjelesnih masti. To je lijep cilj. Mi bi svi trebali biti tako jasni i fokusirani na to da imamo tačno definisano šta očekujemo i želimo u bodibildingu. Jednom kada napravite cilj ostalo je lako. Sada samo trebate poduzeti korake prema postizanju tog cilja, a zatim završiti svaki od tih koraka. Ako želite mišiće tada ćete morati trenirati naporno. Morate mnogo spavati da bi se oporavili od treninga i narasli. Morate da jedete hrpu proteina da bi svom tijelu obezbjedili gradivne blokove. Svaku noć kada spavate tokom 7-8 sati vaše tijelo koristi aminokiseline koje se nalaze u krvotoku da bi popravio štetu na mišićnih vlaknima koja je uzrokovana vašim svakodnevnim vježbanjem. I naravno, vaše tijelo treba mast za pravilan rad mnogih organa u tijelu, uključujući tu i mozak.
Izgleda da smo pokrili skoro sve osnovno što nam treba, zar ne? Trening, proteini, san, masti, trebalo bi da dobro ide, je li tako? Pa, ne baš. Trebate još obezbjediti gorivo koje naše tijelo koristi za energiju. U ovom slučaju govorimo o ugljenim hidratima. Sa samo 4 kalorije po gramu ugljeni hidrati sumakronutrijenti koje naše tijelo preradjuje za energiju da bi imali dovoljno energije tokom dana i za našprne treninge.

Baš kao što ne biste pokušali pokrenuli auto ujutru i otići na put bez goriva isto tako ne treba da idete u teretanu bez da se niste prije toga opskrbili ugljenim hidratima. Baš kao i vozilo, vaše tijelo ne može optimalno funkcionisati bez prisutnih ugljenih hidrata. Nećete biti u mogućnosti da jasno razmišljate, vaš nivo energije će biti na najmanjem mogućem nivou, a vi ćete se užasno osjećati. Vaš trening će biti patetičan ako vam je unos hidrata nizak ili ako vam nedostaje prava vrsta hrane. Srećom, to možete kontrolisati.


Koji su idealni izvori ugljenih hidrata?

Jedan odlazak u super market vam može obezbjediti sve ugljene hidrate koji su neophodni za dobro izbalansiranu ishranu. Riža je idelan izbor energije za trening. Držite se braon ili žute vrste, izaberite bijelu samo kada nema jedne od navedenih. Pečeni krompir je ukusan i ima malo kalorija, a pokazao se kao vrlo dobro gorivo za trening. Povrće i salate treba uvijek da budu dio vašeg obroka, oni vam pružaju vlakna, vitamine i druga jedinjena koje vaše tijelo treba za stvarno učinkovito funkcionisanje. Grah, voće i cijele žitarice takodje nadopunjuju listu. Nije toliko teško uživati u uravnoteženoj ishrani sa različitim izvorima ugljenih hidrata. Mjenjajte izvore i probajte ponekad nove stvari.

Možete dobiti više za vaš novac kada je u pitanju potrošnja ugljenih hidrata tako što ćete jesti one hidrate koji nisu preradjeni i koji su sasvim obični. Mnogi ljudi jedu ispravnu vrstu hidrata, ali uništavaju svoju ishranu tako što ubacuju u nju maslac, sol, začine i drugu hranu koja nikako ne treba biti u tanjiru bildera koji zaista želi ozbiljne rezultate. Pripremajte svoju hranu na pravi način, koristeći kuvanje ili pečenje na pari. Koristite mikrotalasnu rijetko za spremanje hrane, ona uništava dosta makronutrijenata. I naravno, preradjeni ugljeni hirati sadrže mnogo konzervansa i prljavština koje čine da se osjećamo tromo i koji takodje dugoročno mogu oštetiti zdravlje.

Konzumacija ugljenih hidrata nije raketna nauka. Izaberite prave izvore ugljenih hidrata, koristite svoj zdrav razum, trenirajte i jedite pametno i na kraju ćete požnjeti benefite. Zapamtite da su ugljeni hidrati veoma važni kao što su važni i proteini i masti, kao i trening i oporavak. Trebate se opskrbiti gorivom za trening, a hidrati su u stvari gorivo za trening. Da, to je stvarno tako lako. Dakle, natrpajte us voj tanjir dobar odrezak i snatovarite krompira, jedite svoje povrće, pijte dosta vode i navalite uu teretanu kao nikada do sada.



Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić