28. ožu 2013.

EKTOMORF – SPECIFIČAN BODIBILDING TRENING


Nisu sve osobe iste gradje. Mi imamo različite startne tačke, ali one se sve labavo temelje na jednom od tri glavna tjelesna tipa. Prvi je endomorfni tip. Osoba sa ovakvim tijelesnim tipom se mora često boriti sa tjelesnim mastima. On će dobiti mišiće veoma lako, ali će yato biti prisutne i velike količine masnih naslaga. Oni su tipovi sa «velikim kostima» i trebaju da rade dosta kardio treninga i da unose malo kalorija da bi održavali fit i mišićavo tijelo.


Sledeći tip je poznat kao mezomorf. To je gust i mišićav tip gradje po prirodi. Oni mogu jesti skoro sve, a da i dalje ostanu prilično mišićavi i bez puno tjelesnih masti što je jako ugodno za oko. Ovaj tip gradje se uglavnom vidi na većini najboljih bildera, oni su široki, bez puno tjelesnih masti i jako mišićavi u isto vrijeme.


I zadnje tjelesni tip je ektomorf. Ta osoba je često jako mršava i bez viška tjelesnih masti, ali treba zaista puno vremena ako želi da nabaci nove mišiće. Oni uglavnom izgledaju kao košarkaši ili plivači. Zbog svoje prirodno blage gradje ektomorfe vrlo često privlači bodibilding. Na kraju krajeva i oni žele da izgledaju dobro. Mezomorfi već imaju mišiće, zašto oni uopšte idu u teretanu? Ali za razliku od njih ektomorfi će se u teretani zaista morati potruditi ako žele da nabace nešto mišićne mase. Hajde da pogledamo par načina na koje mršavi ektomorf može postati veći.


Uvijek se držite osnove kada je trening u pitanju! Složeni pokreti uključuju benč pres, mrtvo dizanje, veslanje bučicama, čučnjeve i potiske. Sa pregibima sa bučicama za biceps i benč presom sa uskim hvatom koji je namijenjen razvoju tricepsa. Trenirajte sa niskim brojem ponavljana (6 do 10 po seriji) i radite 4-6 serija po vježbi. Trening sa puno volumena + puno hrane = rast!


Vaša prehrana bi trebala biti bogata sa ugljenih hidratima, bjelančevinama i mastima. Jedite čisto i zdravo, ali ne brinite se puno oko kalorija. Odresci, krompiri i povrće su idealni obroci za vas. Trebalo bi da izbjegavate brzu hranu kod kuće, ali ona vas neće ubiti. I pijte mnogo mlijeka ektomorfi!


Vaša tjelesna gradja zahtjeva više sna. Naravno vaš veoma visok metabolizam znači da ne želite spavati previše. Ali ne zaboravite da se radst mišića dešava dok odmarate tako da usporavate svoj napredak ako imate premalo sna. Možete i nekada preskočiti trening u teretani kako bi se dovoljno naspavali. Uzmite odmor i napravite pauzu tokom dana, čak i ako samo drijemate. Usporite kako bi narasli!



Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić


Nema komentara:

Objavi komentar