20. ožu 2013.

VITAMINI – OSNOVNO!

Svi znamo da treba da uzimamo vitamine svakodnevno. Ovo su nam govorili i stavljali u glavu kada smo bili još maleni. Razlog je naravno da bi „bili zdravi“, šta god to značilo. Kako smko postajali stariji i krenuli se baviti bodibildingom vitamine smo uglavnom krenuli konzumirati jer igraju ključnu ulogu u procesu izgradnje mišića, što je yaista istina. Ali koju vrstu vitamina bismo trebali uzimati, zbog gore navedenih razloga, nam često izmiče sa uma. Hajde da pogledamo nekoliko razloga zašto bi trebali uzimati vitamine u našem svakodnem režimu suplementacije.
 

Vitamini su tvari koje naše tijelo ne može napraviti samo od sebe. To je primječćeno još davno, kada su mornari išlui na velika i duga putovanja i tada su primijetili da se lako razbole bez odredjenih namirnica. U ovom slučaju mornari su se razboljevali zbog nedostatka vitamina C iz svježeg voća i povrća. Istraživači su udaili ono što i obično rade, pokrenuli su i uskoro otkrili koji elementi iz hrane su neophodni za ljudsko zdravlje. Ovi elementi trebaju biti unešeni u tijelo da bi ono bilo potpuno zdravo, ti elementi nisu prirodno dostupni u našem tijelu. Kako je tehnologija napredovala vitmini su postajali sve više koncentrovani i precizniji, i imali su bolji ukus.


Danas mnogi ljudi uzimaju vitamine svakodnevno osiguravajući se tako da njihovo tijelo dobija sve mikronutrijente da bi bilo zdravo. Bolje pamćenje, bolji mišići i funkcija organa, čistija koža, deblja kosa i mnogo drugih pogodnosti se dobija upotrebom vitamina. Prava hrana naravno još uvijek treba da se nastavi konzumirati jer sadrži mnoge stvari koje istrživači nisu uspjeli izolovati. Koristite vitamine C i E za funkcionisanje imunog sistema, a vitamin B za funkcionisanje mišića. Riblje ulje je odlično za funkcionisanje mozga.  Neki vitamini su topljivi u mastima (A, D, E, K) i ne mogu se uzimati neprekidno bez izgradnje u tijelu. Drugi su razgradljivi u vodi (B i C) i tijelo ih izlučuje veoma brzo ako ih ne koristi. I da, možete se „predozirati“ ili se barem suočiti sa nekim zdravstvenim rizicima kada uzimate previše vitamina u zbog toga uzimajte uvijek preporučene doze.


Jedite raznovrsnu, zdravu ishranu i koriastite vitaminske suplemente da bi pokrili onaj dio koji ne možete ishranom. Pijte puno voćnog soka, mlijeka, zelenog čaja i naravno vode. Whey protein, piletina, govedina i jaja treba da konzumirate zbog proteina, zajedno sa rižom, pasuljom i krompirom koji su odlični izvori hidrata. Orasi, bademi i riblje ulje su odlični izvori masti. Potražite balans u ishrani i vitamini će biti samo završni dodir za odličnu figuru.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar