21. ožu 2013.

POVEĆANJE ENERGIJE: STIMULACIJOM MIŠIĆA DO FIT IZGLEDA

Enegija je jedan od predvidjenih faktora u treningu oko kojeg se mnogi sportisti, bilderi i takmičari u fitnesu nisu puno opterećivali. Kako je dobiti? Koji je najbolji način da je iskoristimo? Kako se zaštiti? Koliko toga je mentalno, a koliko fizički? U kojoj mjeri je ishrana utiče? Postoje mnoga pitanja na koja treba odgovoriti, ali sama suština je da treba da trenirate i što više možete od toga dobiti, to bolje. Idemo ispitati neke savjete za bolju energiju i bolji trening, kao i za bolji oporavak i izgradnju mišića.
 

Trenirajte pametno

Ako pokušavate raditi maratonske serije sa 50 ponavljanja, kao i jedno maksimalno ponavljanje vaši nivoi energije će patiti. Medjutim, ako trenirate u tradicionalnom broju ponavljanja koji iznosi 10-12 bez ikakve sumnje ćete uživati u dobroj pumpi i za spora i za brza mišićna vlakna što je upravo ono što će vam pomoći da izgradite novu mišićnu masu bez potrbee da izlazite van svojih energetskih okvira. Trening ne treba da traje manje od 30 minuta, takodje ne treba da traje duže od 90 minuta.


Suplementi

Potoji široka lepeza suplemenata, od NO reaktora do ECA pa do svega pod okriljem sunca što vam može dati poticaj, razbuditi vas i dati vam energiju za trening. Napravite sopstveno istraživanje, vidite šta odgovara vašem nivou utreniranosti, količini mišića, ciljevima i budžetu i probajte par suplemenata da vidite da li vam oni odgovaraju i da li vaši nivoi energije rastu kao rezultat.


Držite svoje ciljeve na umu

Mentalitet je pola bitke kada je riječ o pronalaženju i otpuštanju energije na treningu. Ako ste pod stresom zbog problema sa djevojkom ili zbog računa koje trebate platiti onda preskočite teretanu, riješite ova pitanje pa se zatim otidjite u teretanu. Možda ćete žaliti zbog propuštenog jednog ili dva dana, ali jednom kada dodjete poslije toga u teretanu osjećaćete se bolje nego ikada. I kada vam je mozak bez brige onda je i trening odličan!


Jednom kada završite trening možete osigurati da ćete imati dovoljno energije za sledeći trening, bez obzira je li on za 24, 48 ili 72 sata tako što ćete pripaziti na ono šta radite. Nastavite sa konzumiranjem čvrste hrane svaka tri sata, da se svaki obrok sastoji od 30 grama proteina, 50 grama čistih ugljenih hidrata (riža grah i tjestenina su jako dobar izvor) i pijte dosta vode. Držite unos vlakana visokim da bi osigurali da se hrana dobro probavlja kroz vaše tijelo. I spavajte, spavajte i spavajte. Nema ništa gore nego pokušavati odraditi seriju sa 20 ponavljanja čučnja nakon što ste spavali tek nekoliko sati. Planirajte unaprijed svoju prehranu i odmor i vaša energija će skočiti do neba.

Izvor: www.primalmuscle.com

Za www.amino.ba preveo Milan Kljajić



Nema komentara:

Objavi komentar