13. ožu 2013.

NAPREDNI BODIBILDING TRENING ZA ŽENE – RAZLIKE & SLIČNOSTI


 
Za početnike razlika izmedju onoga što radi dobro za muškarce i onoga što radi dobro za žene nije baš toliko velika. Kako sportista prelazi na veći nivo u sportu tako i te razlike postaju sve očiglednije i razvije se veća potreba za mjenjanjem rutine. Idemo da pogledamo neke od najvažnijih pitanja, aspekata i opcija koje će vam pomoći kada odlučite da podignete svoj trening na veći nivo.

Postavljanje ciljeva je ključno

Kao prva stvar ciljevi koje žene postavljaju kada je u pitanju bodibilding moraju da budu kristalno jasni. Nema nazad kada se nešto isplanira, a i količina resursa u koje treba investirati je ogromna. Žena mora znati na kojem nivou želi da se takmiči, pri kojom tjelesnom težinom i sa kojim procentom tjelesne masti. Odatle je sve stvar da se ide od manjih ka većim ciljevima. Zapišite te ciljeve, ubacite neke slike djevojaka sa sličnom gradjom i koja će vam služiti kao odrednica ili kao rezultat uspješnog programa. Vi ćete učiniti ono šta treba da dodjete do te tačke.


Izbor vježbi

Žene treba da koriste iste vježbe kao i muškarci kada je u pitanju izgradnja mišićne mase. Koliko god dugo dobro ide sa nabacivanjem mase tokom bulkinga dok jede koliko može i dok radi osnovne kompleksne vježbe, tu nema nekog iznenadjenja za vježbača. Ali bulking plaši mnoge žene. Medjutim to je najčešće cijena koja se plaća kada se nabacuje nova masa u kratkom periodu. Biranje 2 ili više kompleksnih vježbi dovodi do situacije kada ćete nabaciti masu. To naravno treba i da bude cilj svakog ko se bavi bodibildingom, bez obzira na spol. Ako izabere izolacione pokrete sa manjeim težinama i više ponavljanja dobićete suprotan efekat i to će držati atletu na srednjem razvojnom nivou.


Opseg ponavljanja

Žene će rasti isto kao muškarci ako se budu držali istog opsega ponavljanja. Serije sa 5-8 ponavljanja će rezultirati dobicima u masi, veličini i snazi. Serije sa opsegom ponavljanja izmedju 8-12 će vam dati umjerenu mješavinu. Ako idete izmedju 12-20 ponavljanja po seriji to će vas dovesti do većeg nivoa kondicije što je sasvim okej za žene koje ne preferijaju da postignu bodibilding izgled. Dakle pravilo je jednostavno – ako želite da budete veliki onda idite sa velikim težinama.


Ishrana

Standardna napredna bodibilding ishrana će biti dovoljna za djevojke isto kako je i za muškarce. Izaberite da imate 5-7 obroka tokom dana, koji se sastoji od dve porcije proteina, 2 porcije ugljenih hidrata i umjereni unos masti iz zdravih izvora kao što su ribe ili orašasti plodovi. Nećete trebati mnogo kalorija kao muškarci sve dok ne dodjete do toga da imate istu kilažu kao oni. Jedite da bi narasli, a zatim idite na dijetu kada budete smatrali da je vrijeme da riješite tjelesnih masti.


Napredna sportska tehnologija

Žene trebaju biti ekstremno pažljive kada dodje do momenta kada se odluče za korištenje ljekova. One će jako dobro reagovati na korištenje ljekova. Medjutim mnoge nuspojave koje se uoče na njima su trajne, i uglavnom nisu poželjne. Akne su privremene. Medjutim rast klitorisa, produbljenje glasa i gubitak kose su često trajne promjene koje žene iskuse. Žene trebaju jako dobro razmotriti sve moguće ishode i dugoročne posljedice bavljenja bodibildingom  na ekstremnom nivou. Nagrada može biti to da budete medju najboljima na svetu u onome šta radite. Loše je to što se mogu trajno zadržati mnoge promjene koje se smatraju nepoželjnim.



Amino.ba NE podržava bilo kakvu upotrebu ljekova u svrhu dopinga. Tekst je informativnog karaktera, preveden u originalu.



Nema komentara:

Objavi komentar